Още 4 университетски специалности минават на специален режим, общо 27 ще са защитени

Александра Маркарян 23 ноември 2022 в 15:27 1112 1

Ивайло Копрев

Снимка БТА/Христо Касабов

Проф. д-р Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложкия университет

Още четири университетски специалности минават на специален режим и стават защитени. Те се финансират допълнително от държавата заради стратегическото им значение, но малко студенти. Решението им за включването в списъка, който вече ще наброява 27 специалности, взе днес правителството.

Новите специалности се изучават в Минно-геоложкия университет (МГУ) "Св. Иван Рилски" в София. Те са „Приложна геофизика“ (от професионално направление „Науки за земята“), "Хидрогеология и инженерна геология" (ПН „Архитектура, строителство и геодезия“), "Обогатяване и рециклиране на суровини“ (ПН „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“) и „Разработване на полезните изкопаеми“ (ПН „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“).

В общия списък 14 специалности са от областта на филологиите, две са от физическите науки, а останалите 11 - от техническите.

Очаква се в тези специалности да учат общо 211 студенти в редовна и задочна форма за бакалавърска степен.

За издръжката им през академичната 2022-2023 г. са необходими 100 553 лв., които ще бъдат осигурени в рамките на утвърдения разходен таван за държавните висши училища за 2023 година.

Причината за разширяването на списъка е очакваният недостиг от специалисти с тези инженерни профили на пазара на труда. През последните години броят на студентите по четирите специалности все повече спада, което води и до намаляване на броя на дипломираните инженери, обясняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

1

Читателка

23.11 2022 в 20:58

Така както е започнало любимото ни минисерство, очаквам и специалности като "Подскачане с въже" И "Лява топка с десен крак" да станат защитени. Вместо да премахне тази абсурдна групировка на специалности по направления, което си е чисто улеснение за бюрократите, но не и за университетите..
 
X

Да помогнем на украинските деца!