Осъден за убийство е номиниран за "Човек на годината"

OFFNews 04 ноември 2015 в 12:36 9550 16

Осъден за убийство е номиниран за

Снимка БГНЕС, архив

Австралиецът Джок Полфрийман, който бе признат за виновен от Върховния касационен съд за убийството на студента Андрей Монов, е номиниран за наградата "Човек на годината". Той е и член на работна група в Министерство на правосъдието, която подготвя реформа на законодателството за промяна на условията в местата за лишаване от свобода.

През 2011 година той получи 20-годишна присъда за убийството на студента. През 2007 г. той наръга младежа с 30-сантиметров нож близо до църквата „Св. Неделя" в София. Тогава бе ранен и Антоан Захариев - приятел на убития студент. Полфрийман и защитата му твърдяха пред съда, че той опитал да защити двама роми, нападнати от компанията на Андрей Монов. 

Фрийман е номиниран за това, че в ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР) е защитавал пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България. "Работата му, изразяваща се в усилени и последователни опити за въвеждане на реформа в съдебната система на България, води до цялостно подобряване на ситуацията със зачитането на правата и свободите на българските граждани. БЗСР е единствената по рода си неправителствена организация, чиято главна цел е да съгласува нормите и стандартите, прилагани в българските затвори, с тези, предписани от международното право за защита на човешките права. Освен това, организацията се стреми да дава гласност на отдавна документираната системна корупция в българските затвори и да се бори срещу незачитането на правата на лишените от свобода от страна на официалните органи и служителите в затворите", се посочва в номинацията.

По-късно днес от Министерството на правосъдието отрекоха информацията. 

Публикуваната днес информация в една медия, че лишеният от свобода австралиец Джок Полфрийман е станал член на работна група на Министерството на правосъдието за реформа в затворите, не отговаря на истината, се казва в съобщение на Правосъдното министерство.

Лишеният от свобода Джок Полфрийман не е назначаван за член на работната група в МП, която подготвя промени в законодателството във връзка с констатациите на Комитета против изтезанията и с пилотното решение на Европейския съд по правата на човека „Нешков и други срещу България”.

Със заповед на министъра на правосъдието за член на тази работна група е определен Валентин Иванов, представител на Българско затворническо сдружение за реабилитация, чийто Управителен съвет се председателства от Джок Полфрийман. Валентин Иванов е бивш лишен от свобода, който е изтърпял наказанието си в Софийския затвор, поясняват от ведомството.

Министерството на правосъдието отчита като свой ангажимент както да поддържа конструктивен и успешен диалог със Синдиката на служителите в затворите в България, така и да предприема необходимите мерки за защита на законните права и интереси на лишените от свобода, като обръща внимание и на техните проблеми, идентифицирани от представителите им.
Работната група към МП за реформа на затворното дело е приключила работата си и резултатите ще бъдат обявени за публично обсъждане в рамките на дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!