Ексклузивно Сотир Цацаров подаде оставка

Осъден за убийство е номиниран за "Човек на годината"

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2015 в 12:36 8987 16

Осъден за убийство е номиниран за

Снимка БГНЕС, архив

Австралиецът Джок Полфрийман, който бе признат за виновен от Върховния касационен съд за убийството на студента Андрей Монов, е номиниран за наградата "Човек на годината". Той е и член на работна група в Министерство на правосъдието, която подготвя реформа на законодателството за промяна на условията в местата за лишаване от свобода.

През 2011 година той получи 20-годишна присъда за убийството на студента. През 2007 г. той наръга младежа с 30-сантиметров нож близо до църквата „Св. Неделя" в София. Тогава бе ранен и Антоан Захариев - приятел на убития студент. Полфрийман и защитата му твърдяха пред съда, че той опитал да защити двама роми, нападнати от компанията на Андрей Монов. 

Фрийман е номиниран за това, че в ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР) е защитавал пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България. "Работата му, изразяваща се в усилени и последователни опити за въвеждане на реформа в съдебната система на България, води до цялостно подобряване на ситуацията със зачитането на правата и свободите на българските граждани. БЗСР е единствената по рода си неправителствена организация, чиято главна цел е да съгласува нормите и стандартите, прилагани в българските затвори, с тези, предписани от международното право за защита на човешките права. Освен това, организацията се стреми да дава гласност на отдавна документираната системна корупция в българските затвори и да се бори срещу незачитането на правата на лишените от свобода от страна на официалните органи и служителите в затворите", се посочва в номинацията.

По-късно днес от Министерството на правосъдието отрекоха информацията. 

Публикуваната днес информация в една медия, че лишеният от свобода австралиец Джок Полфрийман е станал член на работна група на Министерството на правосъдието за реформа в затворите, не отговаря на истината, се казва в съобщение на Правосъдното министерство.

Лишеният от свобода Джок Полфрийман не е назначаван за член на работната група в МП, която подготвя промени в законодателството във връзка с констатациите на Комитета против изтезанията и с пилотното решение на Европейския съд по правата на човека „Нешков и други срещу България”.

Със заповед на министъра на правосъдието за член на тази работна група е определен Валентин Иванов, представител на Българско затворническо сдружение за реабилитация, чийто Управителен съвет се председателства от Джок Полфрийман. Валентин Иванов е бивш лишен от свобода, който е изтърпял наказанието си в Софийския затвор, поясняват от ведомството.

Министерството на правосъдието отчита като свой ангажимент както да поддържа конструктивен и успешен диалог със Синдиката на служителите в затворите в България, така и да предприема необходимите мерки за защита на законните права и интереси на лишените от свобода, като обръща внимание и на техните проблеми, идентифицирани от представителите им.
Работната група към МП за реформа на затворното дело е приключила работата си и резултатите ще бъдат обявени за публично обсъждане в рамките на дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2016 в 20:33

В този ред на нещата тук аз искам да покажа това....

http://www.osadenbezvina.blogspot.bg/

04.11 2015 в 20:47

Какво общо има анархизмът с убийството извършено от тоя бе глупаво Ники? Малко вземи да почетеш книжки.

04.11 2015 в 17:05

Този скапан анархист трябва да изгние в затвора. Щом мрази бялата раса и иска ислямистите и мангалите да имат повече права от нас, то нека да гние.
Този помияр е заявявал, че мрази всичко национално и национално мислещ.

04.11 2015 в 17:01

Все пак да не забравяме, че убитото момче е било изявен неонацист, а баща му - изявен комуняга от редиците на ДС и депутат от БСП. Вярно е, че и двете категории от горе се водят хора, но за такива случаи трябва да има смегчаване на вината.

04.11 2015 в 16:53

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ЗА ДЖОК ПОЛФРИИМАН ! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО , НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО ! ВИНАГИ С НАС , АНДИ Е С НАС !
ЗАБРАНА ЗА АНТИ БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ !

04.11 2015 в 16:41

Абе вие знаете ли му изобщо историята, че коментирате ?!
Група ултраси нападат преминаващ случайно циганин и го нападат БЕЗ ПОВОД. МЛАТЯТ ГО, Чужденецът се намесва, вади нож във въздуха и им казва Назад, а те го нападат и в калабалъка един се е нанизал. ТОЛКОВА МИ Е МЪЧНО ЗА ЧОВЕКА, ЧЕ ГНИЕ В БЪЛГАРСКИ ЗАТВОР !!!

04.11 2015 в 16:01

Най-накрая нормално мнение - браво! такава ни е демократичната съдебна система

04.11 2015 в 15:53

"Умните и красиви" платени провокатори не спират да ни удивляват с извратените си идеи за съдебна реформа.

04.11 2015 в 15:35

Младежа е хубав, прилича ми на младия Ленин. Може в затвора да е попаднал на хора и да е станал човек
Волен също е залитал по демократични писаници дълги години, но сега е мъж на място. всъщност той трябва да е мъж на годината, защото се бори с мафията и иска да изчисти българия

04.11 2015 в 15:26

Джок е невинен!