Омбудсманът пита защо 100 000 българи остават без европейски сертификат

OFFNews 19 юни 2021 в 10:53 2856 0

Снимка Архив

Защо над 100 000 българи, които са преболедували коронавируса не могат да имат европейски здравен сертификат? Съществува неравно третиране на хората, посочи омбудсманът Диана Ковачева по БНТ.

По думите ѝ извън обхвата на този сертификат остават хората, които са преболедували, били са регистрирани в РЗИ, имали са карантина, но са установили болестта с антигенен тест. Извън обхвата остават и тези хора, които имат антитела, но не са установили, че са били болни. Те дори не са били регистрирани в РЗИ. Тук има неравно третиране на различните хора, коментира омбудсманът.

"Едните ще могат да пътуват без да плащат PCR, а другите щя трябва да плащат. А те не са евтини. Смятам, че това е дискриминационно. Представете си едно четиричленно семейство по 400 лева в едната посока. Този въпрос може да стигне до съда в Люксембург. Идеята на този сертификат е да улесни хората, не да ги затрудни", каза Ковачева.

Тя коментира и други аспекти на пандемията. Оказва се, че децата след изолацията са в много тежка ситуация на стрес и липса на мотивация. Тийнейджърите изпитват два пъти повече страх, пет пъти повече скука, три пъти повече гняв, пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече самота, два пъти повече безполезност, по данни от "УНИЦЕФ".

Пътят е децата да имат по-добър достъп до психолози, родителите да говорят повече с тях. Някои деца като първокласниците дори не успяха да изградят социални умения. Това ще даде отражение в бъдеще. Психолозите в училище сами трябва да търсят децата, каза Ковачева.

По темата с телковете омбудсманът заяви, че определена група пациенти са поставени в унизително положение - на всеки 3 години да доказват заболявания, които са необратими. Например при епилепсия или липсващ крайник.

Според нея тези хора трябва да събират документи за един много кратък срок, да се натоварват физически, финансово, защото нямат време да си направят направления.

КЕВР все още има време да не допусне увеличаване на цените на тока и парното. 14 % е исканото увеличение за София, а Топлофикация София изобщо не е подала финансов отчет пред КЕВР и аз питам на какво основание искат тези 14% увеличение. Липсва оценка за услугите, които топлофикациите си дават на услугите, които предлагат, коментира още омбудсманът Диана Ковачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови