Очакват ни 10 дни порои и градушки

Ивайло Анев 31 май 2014 в 10:52 11284 2

Снимка Провадия днес

В Провадия градушката изпотроши дори прозорците на автомобили. Големината на ледените парчета достигна 6-7 сантиметра.

Поройните дъждове и градушки ще продължат още десет дни, прогнозираха от Националния институт по метеорология и хидрология.

През следващите денонощия се очаква и повишение на водите в реките от цялата страна. По-съществени повишения ще има в поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра.

Агенцията за борба с градушките разполага с ракети за разбиване на градоносните облаци над нивите само за около седмица. Ракетите са привършили още в края на миналата седмица, а за да закърпи положението ведомството е взело ракети от фирма-производител с уговорката да ги плати по-късно.

В четвъртък Министерски съвет отпусна 2,5 млн. лв., с които ще се платят взетите в аванс ракети. Николов посочи, че служителите му пазят от градушки само една трета от обработваемата земеделска земя или около 17,3 млн. дка.

Градушките през последната седмица нанесоха сериозни щети на реколтата в различни части на страната. Ледени късове с големината на юмрук потрошиха десетки коли и керемиди по покривите на къщите в Провадия в четвъртък. Градушката ударила и пет съседни селища.

Изпочупила стъклата на провадийската оранжерия. Отнесен бе асфалтът по част от трасето между селата Петров дол и Габърница. Протекоха покривите на две забавачки, предаде БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!