Общинският съвет в София дава помещение на ''Мати Украйна'' за хуманитарен център

OFFNews 10 март 2022 в 22:04 3449 0

Снимка Facebook/Olena Shopova

Столичният общински съвет взе решение да предостави временно и напълно безвъзмездно помещение около 200 кв. м за създаване на хуманитарен център за бежанците от Украйна. Той ще е в район "Възраждане" - на улица "Царибродска" 136, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев.

Пред БНТ той и председателят на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" Олена Шопова обясниха от какво имат нужда центровете, събиращи дарение за бягащите от войната украинци. 

Георгиев разказа, че Шопова е превърнала счетоводната си кантора в хуманитарен център. "Наемодателят ги е помолил да освободят помещенията. Затова взехме това решение", каза още той. 

По думите му още от утре в хуманитарния център на улица "Царибродска" 136 ще започне приемането на помощи и тяхното разпределяне: "Така ще помогнем на най-активните и ще внесен повече ред в оказването на помощ. Ще се приемат дарения от "Мати Украйна" и ще се разпределят".

"Българите са сърцати хора и отворени към чуждата болка. Очаквахме подкрепа, но не и толкова силна", каза Шопова. По думите ѝ бягащите от война имат най-голяма нужда от спокойствие, добра дума, прегръдка и подкрепа.

Шопова допълни, че само в Китен в момента са настанени около 200 души по хотелите и почивните бази. Толкова са и в София. Има и хора, които сами са намерили подслон, но се обръщат към "Мати Украйна" за подкрепа - правна, храна, дрехи.

Тя обясни, че има създадена платформа, където хората може да се регистрират - да поискат или да предложат помощ, като към момента има 600 доброволци.

Председателят на СОС заяви, че е взето решение за разходване до 300 хиляди от общинските средства за издръжка на престоя на настанените вече в общинските центрове бягащи от войната украинци, осигуряване на транспорт и всякаква друга подкрепа. 

Пред БНТ Георгиев коментира и темата за Паметника на съветската армия. Той каза, че въпросът за премахването на паметника не е трябвало да се обсъжда днес в Столичния общински съвет и това "е фалшива новина".

"Има решение на СОС от 1993 г. Паметникът е държавна собственост. Има и съдебно решение на 11 години. Държавата трябва да реши дали да го премести, премахне или остави", добави председателят на СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!