Общинарите на ДБ във Варна искат спешно заседание заради екокатастрофата в езерото и залива

OFFNews 25 май 2020 в 17:46 3396 0

Демократична България-Варна инициира подписка за спешно свикване на заседание на Общинския съвет в града заради катастрофалната екологична обстановка във Варненското езеро, Варненския залив и плажовете на Варна.

Общинските съветници на обединението считат, че е налице истинска екологична катастрофа, реална епидемиологична заплаха, които застрашават както общественото здраве на гражданите и гостите на града, така и предстоящия туристически сезон.

В предложението за дневен ред на сесията влиза изслушване на кмета на Варна, представителите на Община Варна във ВиК, управителя на ВиК, директорите на РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция във Варна, както и поканени от общинските съветници експерти. На сесията трябва да се направи оценка на предприетите до момента мерки и да се набележат допълнителни мерки, които ще доведат до спешно и трайно отстраняване на аварията.

Предлага се и създаване на извънредна комисия или кризисен щаб за координация на действията на институциите. Съветниците от ДБ
смятат, че трябва да се предприемат действия за оповестяване на обществеността за реалната заплаха за здравето. Те искат също и да се потърси отговорност за всички действия и бездействие на замесените длъжностни лица.

В обръщението си към колегите им от Общински съвет съветниците от ДБ казват: „Вярваме, че ще станете част от това искане, защото Варна не може да си позволи нито разрастването на екокатастрофата, нито провал на очертаващия се като изключително труден и дори унищожителен туристически сезон. Туризмът е гръбнак на варненската икономика и изхранва хиляди варненски семейства. Нека не допускаме наред с епидемията от Covid-19 варненци и гостите на града да бъдат застрашени от епидемии от стомашно-чревни и кожни заболявания!“

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II