Quantcast

Обсъжда се удължаване на майчинството с 6 месеца

OFFNews Последна промяна на 28 април 2014 в 11:52 7160 15

Синдикатите предлагат удължаване на майчинството за сметка на работодателите.

Удължаване на платения отпуск по майчинство с още 6 месеца ще обсъждат на заседание на тристранката на 29 април синдикати, работодатели и правителство.

Промяната е предложена от КНСБ, но се подкрепя и от управляващите политически сили.

Това на практика означава, че ако бъде прието, 2-годишното платено майчинство ще стане 2 години и половина. Предложението е майките да имат право на шест месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако то не ходи на градина.

В момента има предвиден такъв отпуск в Кодекса на труда, но той не е платен.

Ако бъде приета промяната, тези шест месеца отпуск ще се плащат от работодателите, а не от НОИ, както останалите две години.

Кодексът на труда позволява този допълнителен отпуск за дете до 8-годишна възраст да се ползва както от майката, така и от бащата, обясни вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, цитиран от БГНЕС.

Шестте месеца допълнително майчинство ще могат да се вземат както на части, така и наведнъж.

Работодателските организации със сигурност няма да се съгласят с този нов отпуск за майките и бащите.

Те, от своя страна, предлагат майките да нямат право на 20-те дни платен годишен отпуск, докато ползват двете години майчинство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.04 2014 в 19:31

Гениално, няма що...и ако се приеме това кой ще наеме млада жена на работа? Това е пълна глупост. Просто отпуската трябва да е 2 години и 2рата година да си е 80% от заплатата, а не 240те социални и всичко да си се плаща от НОИ

28.04 2014 в 18:02

Олелеллеееее
защо първо не се ограмотите и после да говорите врели некипели, особенно когато давате примери от Запада.
1.Не става дума за западните майки, а за българските
2. Казва се майчинство, но то е за детето а, не за майката. На тази възраст децата не са ли най-малки, безащитни, крехки и уязвими.
3.Нека майчинството да е 2 година, а тази жена която иска да се върне по-рано на работа да има възможност да го направи.
В крайна сметка, що за жени постват подобни глупости.
По един и същи начин раждаме децата си, грижим се за тях и страдаме, без значение дали сме сини, червени или бемпени.
Пак без оглед на същото значение, през целия си трудов живот плащаме във фонд общо заболяване и майчинство, именно заради тези 2 години да имаме спокойствието да си гледаме децата. И за компетентните, не само жените, а и мъжете плащат.
Вие какво предпочитате, тези пари да бъдат изхарчени от поредния крадец за личния му имидж и комфорт или да бъдат дадени за да можете през първите 2 години да се порадвате на детето си и да сте му упора.
А вземете мислете малко с тез глави,преди да драскате врели-некипели

28.04 2014 в 17:15

Ако ще и 3 години да го направят с тези осигуровки на 4 часа пак няма да родя второ дете:(

28.04 2014 в 15:56

ДО ДРУГА ЖЕНА
ЦЕНИТЕ СА 1КЪМ 1,НЯМА ЗАЩО ДА МИ ГО СМЯТАТЕ ВИЕ,НЕ ГИ ОБРЪЩАТЕ,1ХЛЯБ-1ЕВРО,1ХЛЯБ-1ЛЕВ,НЕКА ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ ,ДА СЕ РАБОТИ ,А НЕ ДА СЕДИМ,МАЛКО СА 2 ГОДИНИ ,ТА ОЩЕ 6 МЕСЕЦА,ИСКАМЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ БЕЗ ДА РАБОТИМ И ПОСЛЕ НЯМАЛО В БЮДЖЕТА ПАРИ,ПЕНСИЙТЕ БИЛИ МАЛКИ, АМИ ДА КАТО МЛАДИТЕ НЕ ИМ СЕ РАБОТИ...........,МАЛКО ИМ БИЛИ 2 ГОДИНИ,ЕЙ ХОРА ЦЯЛ СВЯТ НИ СЕ СМЕЕ

28.04 2014 в 15:08

@ ЕДНА ЖЕНА

Ще го сметна вместо Вас: 475 Е мин заплата са около 900 лева, а минималната заплата в Б-я, ако не знаете е 340 лева! Все си мисля, че 500-600 лева правят разлика!!!
Не че съм съгласна с идеята за удължаването, но пък и тъпия американски капитализъм не съм съгласна!!!

28.04 2014 в 14:50

Популистка простотия!
Работодателите да плащат, как не. още по-зле ще стане за бъдещите майки.

Ако искат една наистина социална мярка да одобрят, да направят така, че работодателят да не плаща първите три дни от болничните, когато са за гледане на болно дете. За какво внасяме осигуровки? По този начин може би повече майки с деца в градинска възраст, които често боледуват, ще запазват работното си място.

28.04 2014 в 14:45

Не е капитализъм това.Това е демокрацията и либерализма за който гласувате постоянно.Нали искате свобода и права и работодателите искат свобода на действията си и всеки експлоатира стадото както си иска.твоите права всеки ден се сблъскват с правата на съседа или колегата ти и всички искат повече пространство повече пари.Шефа ти също иска повече пари от съседа и ще те дои до последно и ще работиш по 20 часа ,нали всички псувате държавата и правителството .Каквато и да е системата винаги всички я плюят,това трябва да се забрани с национален закон,това полужение е изгодно само за евреите и им позволяват безнаказано да грабят страната и експлоатират народа

28.04 2014 в 14:28

Еми натам отива, да почна да раждат на нивата (в офиса де), щото иначе "работодателите" щели да бъдат недоволни. ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

28.04 2014 в 14:18

мила жоспожо,аз говпря за една сравнителни бедна европейска държава,в която минималната работна заплата е 475евро, а цените са 1кък1 едно с нашите

28.04 2014 в 13:29

Да не сравняваме нивото на заплатите в България и това навън.Там могат да си позволят да плащат на детегледачка, когато се върнат на работа.Тук това с доход от 450-500лв. е невъзможно.