Повече пари за майките само при по-кратко майчинство

14 април 2013 в 19:31 2629 5

Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС

 

Увеличение на парите за майчинство може да има само ако се съкрати срокът му. Тази принципна позиция изрази новият социален министър Деяна Костадинова. 

Освен че майчинството в България е най-дълго в целия ЕС, продължителното отсъствие от работното място води до деквалификация, изтъкна Костадинова в предаването „Нека говорят" по bTV.

 Тя припомни, че от 1 април пенсиите са били увеличени със средно 9,8%, но добавки за Великден не се предвиждат, защото няма средства за това.

 „България беше най-бедната страна в ЕС и миналата, и по-миналата година, и при предишното правителство. Въпреки това човек не трябва да свиква с това да бъде беден,” обясни Деяна Костадинова.  

 Сред всички проблеми на България в социалната сфера Деяна Костадинова посочи на първо място образованието.

 „Застаряването е огромен проблем, защото означава все по-малък брой работещи хора да издържат все повече хора в социалната система. Държавата трябва да прецени кои сектори ще генерират най-много приходи и да подготви квалифицирани кадри. Затова образованието трябва да е приоритет,” изтъкна социалният министър в служебния кабинет.

 След края на ангажимента си като служебен премиер Костадинова планира най-напред да заведе дъщеря си на почивка. „Те страда най-много. 14-часов работен ден 7 дни в седмицата не се отразява добре на майчинството”, сподели тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови