Повече пари за майките само при по-кратко майчинство

Последна промяна на 14 април 2013 в 19:31 1904 5

Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС

 

Увеличение на парите за майчинство може да има само ако се съкрати срокът му. Тази принципна позиция изрази новият социален министър Деяна Костадинова. 

Освен че майчинството в България е най-дълго в целия ЕС, продължителното отсъствие от работното място води до деквалификация, изтъкна Костадинова в предаването „Нека говорят" по bTV.

 Тя припомни, че от 1 април пенсиите са били увеличени със средно 9,8%, но добавки за Великден не се предвиждат, защото няма средства за това.

 „България беше най-бедната страна в ЕС и миналата, и по-миналата година, и при предишното правителство. Въпреки това човек не трябва да свиква с това да бъде беден,” обясни Деяна Костадинова.  

 Сред всички проблеми на България в социалната сфера Деяна Костадинова посочи на първо място образованието.

 „Застаряването е огромен проблем, защото означава все по-малък брой работещи хора да издържат все повече хора в социалната система. Държавата трябва да прецени кои сектори ще генерират най-много приходи и да подготви квалифицирани кадри. Затова образованието трябва да е приоритет,” изтъкна социалният министър в служебния кабинет.

 След края на ангажимента си като служебен премиер Костадинова планира най-напред да заведе дъщеря си на почивка. „Те страда най-много. 14-часов работен ден 7 дни в седмицата не се отразява добре на майчинството”, сподели тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.04 2013 в 22:53

Тая да ходи да си прави гафове в президентството!

14.04 2013 в 21:38

Момичето отдавна не е било любено. Самотата в леглото ражда чудовища.

14.04 2013 в 21:11

Напълно права е. Ето каква е ситуацията с мачинството у нас:

"В България майчинството се заплаща шест седмици преди раждането на детето, като майката получава 90% от работното си възнаграждение (за 410 дни). През втората година майчинството е в размер на 83% от минималната работна заплата. Размерът на платения годишен отпуск за страната ни е 90% за първата година и 25% за втората година."

Framar.bg от framar.bg (Времетраене на майчинството в България и другите европейски държави)

Тази система прави така, че изведнъж всякакви започват да се осигуряват на максимума, дори и да са били безработни.

14.04 2013 в 21:04

Тази тъпа пука пак почна да реди несвързани изречения - било застарявало населението", Я кажи ма тъпа патко колко от младежите работят в България, колко са безработните младежи, колко от образованите младежи са избягали в чужбина да мият чинии, ТОВА КАЖИ ТЪПА ПУЙКО, КАКВО МИ РЕДИШ НЕСВЪРЗАНИ ШМЕНТИ-КАПЕЛИ ОТ БОКОВО ВРЕМЕ
АМАН ОТ ТЪПИ КАЛИНКИ

14.04 2013 в 20:01

А тази колко е антипатична...от нея струи злоба на талази...