Оборудват напълно 24 професионални гимназии по Националиня план за възстановяване и устойчивост

OFFNews 10 септември 2022 в 13:04 1877 0

Национална кръгла маса по проблемите на опазването на недвижимото културно наследство

Снимка МОН

Национална кръгла маса по проблемите на опазването на недвижимото културно наследство

24 професионални гимназии ще бъдат напълно оборудвани със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова по време на Национална кръгла маса по проблемите на опазването на недвижимото културно наследство. Тя се провежда в рамките на форума "Брацигово - каменният поток на времето", организиран от Община Брацигово, Камарата на архитектите в България и Камарата на строителите в България.

"Присъствието на нас - представителите на изпълнителната власт - на тази кръгла маса е знак, че институциите са тук, за да чуят всеки един проблем и заедно да търсят възможни решения", посочи Мария Гайдарова. Тя подчерта, че политиките на Министерството на образованието и науката за насърчаване на обучението на квалифицирани кадри са трайни и устойчиви. Всяка година целево се осигуряват средства за професионално обучение. Ежегодно се актуализира списъкът на защитените специалности и на тези с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, осигуряват се и стипендии за обучаваните по такива специалности, добави още Гайдарова.

"Ние гарантираме финансовите инструменти не само по национални програми, но и по европейски програми и Националния план за възстановяване и устойчивост, обясни тя. "Спазвайки традициите, трябва да въвеждаме и иновациите, когато сме заедно и говорим за проблемите, когато пазим своите традиции и българщината, тогава успяваме да се справим с всяко предизвикателство", допълни заместник-министърът на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови