Обмисля се внос на работна ръка от Индия заради недостиг на кадри у нас

OFFNews 27 май 2024 в 08:22 2419 5

Индийски фестивал край река Ганг

Снимка Getty Images

Индийски фестивал край река Ганг

Българската търговско-промишлена палата и Индийско-българската бизнес камара ще обсъждат възможността от внос на работна ръка от Индия. 

Днес от 11 часа в сградата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) ще се проведе кръгла маса на тема "Неизползвани възможности за внос на работна ръка".

Растящата икономика на България е изправена пред недостиг на квалифицирана работна ръка в някои сектори, като например строителство, туризъм, фармацевтична промишленост, транспорт и логистика, което ограничава растежа, изтъкват от БТПП.

Според тях съществува възможност между България и Индия да бъде сключено споразумение за партньорство за миграция и мобилност, което да улесни достъпа на граждани от трети страни до българския пазар на труда. Подобно споразумение би помогнало най-вече на българските компании, които търсят квалифицирани работници.

До 2025 г. Индия ще разполага с една пета от световното население в трудоспособна възраст. Това я прави най-големият доставчик на квалифицирана работна сила в света. Страната се явява неизползвана възможност и естествен партньор на България по темата за внос на работна ръка, отбелязват от БТПП.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2550

  6

  alfakentavur

  27.05 2024 в 09:55

  Гьорче, хайде първо научи какво е расизъм, после научи дали коментар в някоя медия е "толериране". И накрая - виж, че има система за сигнализиране.
  И чак накрая се прави на интересен :)

  145

  5

  Джендо Джедев

  27.05 2024 в 09:42

  Merc,

  Работодателите определено са за бой, да. Защото не са бизнесмени, а обикновени чорбаджии. Но пък дори работодатели, които предлагат щедри заплати, страдат от недостиг на работна ръка. Но това са по-скоро такива, които търсят квалифицирани работници. В туризма се търси кьораво и кьопаво с ниско заплащане. Но пък и много млади предпочитат да висят на парите на мама и тате, отколкото да бачкат за ниски заплати. И пълнят кафенетата и залите за фитнес. Мъка!

  110

  4

  Merc

  27.05 2024 в 09:35

  От северна Корея и от Мозамбик работната ръка е още по евтина.

  Браво на работодателите !
  Какво ли няма да измислят за да не плащат адекватни заплати .

  -1995

  3

  Гьорче2

  27.05 2024 в 09:24

  Offnews, Толерирате Расизъм, тоя 4I4A по долу! И за негово сведение Хората изпратиха Космически Апарат на и около Луната, НЕ веднъж, даже откриха Вода!

  А ти Ганьо Балкански КАКВО си направил?? "Открил Компютъра", трънки.....

  145

  1

  Джендо Джедев

  27.05 2024 в 08:32

  Ами така е, след като всички наши работници избягаха в Русия... ;)
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх