Обмисля се внос на работна ръка от Индия заради недостиг на кадри у нас

OFFNews 27 май 2024 в 08:22 2404 5

Индийски фестивал край река Ганг

Снимка Getty Images

Индийски фестивал край река Ганг

Българската търговско-промишлена палата и Индийско-българската бизнес камара ще обсъждат възможността от внос на работна ръка от Индия. 

Днес от 11 часа в сградата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) ще се проведе кръгла маса на тема "Неизползвани възможности за внос на работна ръка".

Растящата икономика на България е изправена пред недостиг на квалифицирана работна ръка в някои сектори, като например строителство, туризъм, фармацевтична промишленост, транспорт и логистика, което ограничава растежа, изтъкват от БТПП.

Според тях съществува възможност между България и Индия да бъде сключено споразумение за партньорство за миграция и мобилност, което да улесни достъпа на граждани от трети страни до българския пазар на труда. Подобно споразумение би помогнало най-вече на българските компании, които търсят квалифицирани работници.

До 2025 г. Индия ще разполага с една пета от световното население в трудоспособна възраст. Това я прави най-големият доставчик на квалифицирана работна сила в света. Страната се явява неизползвана възможност и естествен партньор на България по темата за внос на работна ръка, отбелязват от БТПП.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    6

    alfakentavur

    27.05 2024 в 09:55

    Гьорче, хайде първо научи какво е расизъм, после научи дали коментар в някоя медия е "толериране". И накрая - виж, че има система за сигнализиране.
    И чак накрая се прави на интересен :)

    145

    5

    Джендо Джедев

    27.05 2024 в 09:42

    Merc,

    Работодателите определено са за бой, да. Защото не са бизнесмени, а обикновени чорбаджии. Но пък дори работодатели, които предлагат щедри заплати, страдат от недостиг на работна ръка. Но това са по-скоро такива, които търсят квалифицирани работници. В туризма се търси кьораво и кьопаво с ниско заплащане. Но пък и много млади предпочитат да висят на парите на мама и тате, отколкото да бачкат за ниски заплати. И пълнят кафенетата и залите за фитнес. Мъка!

    110

    4

    Merc

    27.05 2024 в 09:35

    От северна Корея и от Мозамбик работната ръка е още по евтина.

    Браво на работодателите !
    Какво ли няма да измислят за да не плащат адекватни заплати .

    -1995

    3

    Гьорче2

    27.05 2024 в 09:24

    Offnews, Толерирате Расизъм, тоя 4I4A по долу! И за негово сведение Хората изпратиха Космически Апарат на и около Луната, НЕ веднъж, даже откриха Вода!

    А ти Ганьо Балкански КАКВО си направил?? "Открил Компютъра", трънки.....

    145

    1

    Джендо Джедев

    27.05 2024 в 08:32

    Ами така е, след като всички наши работници избягаха в Русия... ;)
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна