Обиколка в тунелите на рудник Челопеч: Тежки машини и Wi-Fi под земятя (галерия и видео)

Мартин Георгиев 06 октомври 2018 в 10:44 10849 0

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Журналисти посетиха мината за златна, медна и сребърна руда в Челопеч на канадската фирма "Дънди прешъс металс".

Преди гостите да бъдат допуснати до тунелите на рудника бяха запознати с дейността на дружеството през последните години, както и със златните правила за безопасност - "питайте за всичко, не пипайте нищо".

Генереалният мениджър на дружеството - Илия Гърков, бе категоричен, че тяхната работа е напълно прозрачна.

Той акцентира върху въведените правила за безопасност на работа, в следствие на които трудовите злополуки са спаднали драстично. Подобна мярка е проверката с дрегер на входа на предприятието, както и на влизане или излизане от рудника.

Друга инвестиция в сигурността е осигуряването на безжичен интернет в тунелите на мината. Илия Гърков обясни, че по този начин е известна локацията на всеки един миньор, който е под земята.

След инструктажа по безопасност гостите получиха работно облекло, ботуши, каска и предпазни очила. Бяха оборудвани с миньорска лампа и с така наречения самоспасител - той осигурява кислород за около 40 мин. при евентуална авария.

Екскурзоводът на групата беше Цветомир Велков – директор „Производство" в дружеството. До тунелите на рудника се стига посредством специализиран бус.

Там журналистите станаха свидетели на работата на миньорска машина за дълбаене на подземна скала.

След обиколата под земята, гостите бяха поканени да разгледат и обогатителната фабрика на предприятието - там където се извлича рудата.

В края на тура журналистите бяха запознати с работата на новосъздадения смарт център, който е все още в пилотна фаза. Неговата цел е да осигури по ефикасно управлението на минното производство, като се следи дигитално всяка една стъпка в реално време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови