Обявиха грипна епидемия в Шумен, затварят училищата от петък

OFFNews 11 януари 2023 в 20:35 2446 0

Д-р Пепа Калоянова

Снимка Красимир Крумов

Със заповед на д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ - Шумен се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на цялата област.

Преустановяване на присъствения учебен процес в училищата на територията на Шуменска област нареди със своя заповед директорът на РЗИ в Шумен д-р Пепа Калояноав, след като броя на заболелите от грип в областта достигна епидемични стойности.

Областният оперативен щаб за борба с грип и респираторни заболявания прие противоепидемични мерки, които след съгласуване с главния санитарен инспектор се въвеждат на територията на региона.

Сред мерките са стандартните в такива случаи преди пандемията от COVID-19 – спиране на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, на свижданията в болничните заведения и провеждането на масови мероприятия.

Освен това се въвежда стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете им.

Няма да се допускат до работните им места и заболели лица от персонала. Преустановяват се посещението на външни лица в затворени колективи. Заповедта на директора на РЗИ, с която се въвеждат мерките, може да бъде обжалвана в едномесечен срок от публикуването и на страницата на инспекцията в Административния съд в Шумен, но това не спира нейното изпълнение.

Училищата в Шумен ще останат затворени за присъствено обучение до идната сряда. Засега няма информация дали и как ще бъдат организирано онлайн обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews