Обявиха грипна епидемия в Бургас

OFFNews 19 януари 2015 в 15:03 2928 0

Проф. Мира Кожухарова

В Бургас беше обявена грипна епидемия. Решението е взето на заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Заболеваемостта в Бургас е 260 на 10 000 души, измерена за периода 12 – 18 януари. Това са високи стойности за Бургас, обясни пред OFFNews националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

До петък включително училищата в община Бургас ще бъдат затворени. 

Заболеваемостта за страната, отчетена за същия период, е 128 на 10 000 души, посочи проф. Кожухарова, като допълни, че е възможно цифрите да се променят до края на деня, тъй като от някои области все още обновяват данните си от последните дни.

В момента обстановката е предепидемична. Заболелите се увеличават, но за момента не можем да говорим за грипна епидемия. В различни области имаме положителни проби за грип, обясни проф. Кожухарова.

Наблюдават се различни щамове и засега е рано да се каже кой ще преобладава, но всички са сред очакваните за тази година, подчерта националният консултант по епидемиология.

Според прогнозите на СЗО през тази година ще ни атакуват щамът "Калифорния" от тип А (известен като Свински грип), "Тексас" (от тип А „Виктория") и "Масачузетс" от тип В.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!