Грипът идва в края на януари

OFFNews 03 януари 2015 в 15:45 4059 0

Д-р Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Д-р Ангел Кунчев

Тази година очакваме грипната епидемия в края на януари и началото на февруари. Това заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от „Фокус“.

Кога точно ще настъпи и колко интензивна ще бъде е трудно да се предрече предварително, тъй като грипният вирус е много променлив, но грипната епидемия надали ще ни подмине – през последните години в България и в Европа винаги възникват епидемии, посочи д-р Кунчев.

За разлика от другите респираторни инфекции, при грипа водеща е не хремата, а общото състояние на организма. Човек се чувства отпаднал, има силно главоболие, висока температура. Едва след това се появява кашлица, запушен нос, хрема и т.н. Грипният вирус не е трудно да се разпознае, още повече, че когато се появи, бързо обхваща много хора, обясни д-р Кунчев.

Засега в Европа все още няма епидемия. Има увеличаване на положителните проби, но то не е значително. В Северното полукълбо пробите преминаха в последната седмица на 2014 г. прага от 10%, който се счита за начало на грипна епидемия. Тогава пробите достигнаха 13%, посочи той.

Въпреки това яснота ще има едва в средата на януари, тъй като по време на празниците хората рядко ходят на лекар, само в краен случай, затова няма точна статистика, коментира главният здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови