Обявяват свободните места за столичните ясли и градини на 29 март

Най-много точки за хлапетата, които живеят в София от над 3 години

OFFNews 11 януари 2021 в 15:44 2697 0

Свободните места за прием в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища в София ще бъдат обавени на 29 март. Първото класиране ще се извърши под граждански контрол на 14 май за учебната 2021/2022 година, съобщиха от Дирекция "Образование" на Столична община. 

Приемът ще се осъществява по новата наредба, която влиза в сила от 1 март. 

Въвеждат се критерии за кандидатстване, свързани с промяната на постоянния/настоящия адрес на един от родителите- за яслена и първа градински групи, и на детето- за втора, трета и четвърта градински групи. 

Критерият за прием, който носи 1 точка - "Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране", ще се прилага за децата, родени през 2018 и 2019 г. Този критерий отпада от март 2023 година. 

Наредбата бе приета на 17 декември миналата година. Тя въвежда критерии за уседналост. Най-много - 4 точки, носи постоянният адрес на един от родителите/настойниците на територията на Столична община през последните над 3 години, при прием на деца в ясли и първа група в детската градина. Настоящият адрес при същите условия носи 3 точки. Постоянен адрес на детето на територията на Столична община, който не е променян преди датата на класиране през последните над 3 години, също носи 4 точки, а настоящият - 3, като този критерий важи за прием на деца от втора до четвърта градински групи в детски градини и в подготвителни групи в училищата. Не се счита за промяна на постоянния или настоящия адрес, ако промяната на адреса е на територията на Столична община. 

Намалява се и административната тежест върху родителите, като отпадна изискването за представяне на документи на хартиен носител при записване на класираните деца. Част от заявените критерии ще се удостоверяват по електронен път служебно.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови