НСИ актуализира потребителската кошница, отпадат цифров фотоапарат и предплатен SMS

OFFNews 02 февруари 2024 в 09:22 1530 0

НСИ

Снимка БГНЕС

НСИ

Националният статистически институт (НСИ) вече работи по новата потребителска кошница, по която се отчита инфлацията.

Съдържанието на т.нар. потребителска кошница е актуализирано на база на потреблението на стоки и услуги от домакинствата през изминалата година. В новата потребителска кошница стоките и услугите са с една по-малко от миналата година – 852, съобщи председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов в интервю за БТА.

Отпаднали са четири стоки и са добавени три нови. Нови са например уред за здравословно готвене и новите видове фотоапарати, а в същото време от потребителската кошница отпада малкият компактен модел цифров фотоапарат, който почти не се ползва вече. Отпадат също и цена за минута разговор и SMS от предплатена програма.

Актуализирани са разновидности на билети за влак в различни дестинации, наблюдавани вестници и списания, банкови услуги, пакетни телекомуникационни услуги.

През 2024 г. се планират над 40 000 регистрации на цени месечно в областните градове на страната. По този начин всеки месец изчисляваме национална инфлация и хармонизиран индекс, който служи за сравнение с останалите страни от ЕС и е критерий за влизането на България в Еврозоната, посочва председателят на НСИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!