Нов онлайн индекс показва качеството на въздуха в реално време

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2017 в 11:28 7670 1

Нов онлайн индекс за определяне на качеството на въздуха в реално време може да бъде ползван от днес на следния адрес: http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index 

Замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето на околната среда в Европа и новият индекс за качеството на въздуха предоставя на европейските граждани начин да научат повече за излагането им на лошото качество на въздуха, както на местно равнище, така и в целия ЕС.

Колко чист е въздухът, който дишате в момента? Какво показва сравнението между въздуха във Вашия град и въздуха в съседния град, регион или дори в съседната държава?

ИНДЕКСЪТ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА на Европейската агенция по околна среда, обявен днес на Парижкия форум за чист въздух, дава възможност на потребителите да разберат повече за качеството на въздуха там, където живеят.

Показването на актуални данни за цяла Европа дава на потребителите ново познание за качеството на въздуха в отделните държави, региони или градове.

Днес и утре Европейската комисия е домакин на изключително важно събитие, посветено на качеството на въздуха в Европа, което се провежда в Париж. В събитието участва като говорител и Нено Димов, министър на околната среда и водите.

Форумът за чист въздух ще постави проблемите със замърсяването на въздуха на международната сцена, събирайки на едно място експерти, заинтересовани лица и лица, отговарящи за взимането на решения, за да споделят знанията си и да обсъдят успешни решения.

Научете повече за замърсяването на въздуха и как да се справите с него чрез факти, цифри и видеоклипове в медийната галерия тук.

За 59% от българите замърсяването на въздуха е най-големият екологичен проблем, сочат последните данни на Евробарометър.

Повече от половината от българи (59%) смятат, че качеството на въздуха в България се е влошило през последните 10 години. Само 5% смятат, че то се е подобрило, а 27% са на мнение, че е останало същото.

Данните са от доклада на Евробарометър за отношението на европейските граждани към околната среда, публикуван през ноември 2017 г.

44% от българите смятат, че най-ефективният начин за справяне със замърсяването на въздуха е прилагането на по-строг контрол на замърсяването в промишленото и енергийното производство, следвани от 35%, които са на мнение, че въвеждането на по-строго законодателство за качеството на въздуха е по-ефективна мярка.

31% заявяват, че осигуряването на по-добро прилагане на съществуващото законодателство за качеството на въздуха е най-ефективно и също 31% посочват, че увеличаването на данъчното облагане на дейностите, които замърсяват въздуха, би било най-ефективният начин за справяне с проблема.

Повече информация за новите цели, предложени от Европейската комисия, за средните емисии на CO2 от всички нови леки автомобили и микробуси в ЕС с оглед ускоряване на прехода към превозни средства с ниски и нулеви емисии, можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови