Замърсяването на въздуха е най-големият екологичен проблем за българите

OFFNews 15 ноември 2017 в 13:55 5751 0

Снимка euconf.eu/clean-air

За 59% от българите замърсяването на въздуха е най-големият екологичен проблем, сочат последните данни на Евробарометър.

Повече от половината от българи (59%) смятат, че качеството на въздуха в България се е влошило през последните 10 години. Само 5% смятат, че то се е подобрило, а 27% са на мнение, че е останало същото.

Данните са от доклада на Евробарометър за отношението на европейските граждани към околната среда, публикуван през ноември 2017 г.

44% от българите смятат, че най-ефективният начин за справяне със замърсяването на въздуха е прилагането на по-строг контрол на замърсяването в промишленото и енергийното производство, следвани от 35%, които са на мнение, че въвеждането на по-строго законодателство за качеството на въздуха е по-ефективна мярка.

31% заявяват, че осигуряването на по-добро прилагане на съществуващото законодателство за качеството на въздуха е най-ефективно и също 31% посочват, че увеличаването на данъчното облагане на дейностите, които замърсяват въздуха, би било най-ефективният начин за справяне с проблема.

На 16 и 17 ноември Европейската комисия ще бъде домакин на важно събитие, посветено на качеството на въздуха, което ще се проведе в Париж.

В събитието ще участва като говорител и Нено Димов, министър на околната среда и водите.

За гражданите на ЕС замърсяването на въздуха е екологичен проблем номер едно след промените в климата. Това е също и причина номер едно от екологична гледна точка за случаите на преждевременна смърт в ЕС – повече от 400 000 всяка година. Той засяга в най-голяма степен жителите на градовете. От астма и сърдечни заболявания до рак на белите дробове – лошото качество на въздуха е причина за хроничните здравословни проблеми на милиони европейци.

Форумът за чист въздух ще постави проблемите със замърсяването на въздуха на международната сцена, събирайки на едно място експерти, заинтересовани лица и лица, отговарящи за взимането на решения, за да споделят знанията си и да обсъдят успешни решения.

Тази година Форумът за чист въздух ще се фокусира върху три теми: качество на въздуха в градовете, селско стопанство и качество на въздуха, и бизнес възможности, свързани с чистия въздух.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?