Нидерландският заместник-посланик дари плазма на ВМА

Дипломатът е пациент №23 според статистиката на епидемията у нас

OFFNews 23 юни 2020 в 15:00 2455 0

Зам.-ръководителят на мисията на Кралство Нидерландия в България Юрен Ван дер Хорстдари дари кръв за плазма за лечение на пациенти с COVID-19 на ВМА, съобщи БНТ.

Ако спасиш един човешки живот - спасяваш цяла вселена, казва дипломатът за своя избор.

Юрен Ван дер Хорст е пациент №23 според статистиката на епидемията у нас. Заразил се с коронавируса по време на почивка в Швейцария. Прибира се в София в началото на март и разбира, че е заразен. Тестван е и на 11 март се оказва, че е позитивен за COVID-19. Така става 23-ят пациент с инфекцията у нас. 

"Имах симптоми, подобни на грип, и беше решено да постъпя в болница и бъда под карантина", разказва Ван дер Хорст. Казва, че не бил истински изплашен, но се притеснявал от историите на други пациенти, които много бързо се влошавали.

"С екипа на доц. Попов във ВМА се чувствах в безопасност. Официално бях излекуван на 6 април, така че вирусът беше активен повече от 3 седмици. Само седмица преди да бъда поставен под карантина бях с приятели, а после се оказах заключен в болница и не знаех какво ще се случи със здравето ми. Бях лекуван с витамин С и антивирусни хапчета. Лечението помогна имунната ми система да се пребори с болестта", разказва зам.-ръководителят на мисията на Кралство Нидерландия у нас.

След оздравяването си той изгражда антитела и се оказва подходящ да дари плазма за иновативното лечение на болни от COVID-19.

"Реших, че мога да върна услугата – плазмата и кръвта могат да помогнат да други ковид-пациенти. Впечатлен съм от мерките, които правителството взе в началото на епидемията. Мисля, че това е причината заразените да са малко в България, в сравнение с други европейски страни. Сега виждам по-свободни мерки и да се надяваме, че бройката ще остане ниска", споделя дипломатът пред БНТ.

Юрен Ван дер Хорст призова преболедувалите инфекцията да дарят кръв, тъй като лечението с плазма е единственото, което може да помогне на някои тежкоболни пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови