Няма пари, нито достатъчно шофьори: Нощните автобуси в София пак не тръгват

OFFNews 08 март 2023 в 10:59 3230 0

Нощен транспорт

Снимка Александра Маркарян, архив

Нощните автобуси в София пак няма да тръгнат

София пак остава без нощен транспорт поне до 18 септември. Столичният общински съвет ще гласува утре да се преустанови експлоатацията на четирите нощни автобусни линии, както и на автобуси 45 и 122. 

Това предвижда доклад с вносители Карлос Контрера от ВМРО и Зафир Зарков от ГЕРБ. Те обясняват, че тъй като не е приет държавен бюджет, няма приета и икономическа рамка на обществения градски транспорт в Столична община за 2023 г. 

През изминалата година бяхме свидетели на неочаквания значителен скок на цените на нефта, природния газ, електрическата енергия, горивата и цените на основните
хранителни продукти. В „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД се наблюдава увеличение на текучеството на персонала. От 1 март и от 1 септември ще се вдигат заплатите, като очакванията са за увеличаване на персонала на дружествата. По представените от „Столичен автотранспорт“ ЕАД, прогнозни данни се предвижда средносписъчният брой на персонала на дружеството към края на 2023 г. да достигне този за последното тримесечие на 2022 г. - 2022 бр. лица, обясняват вносителите на доклада. 

С пускането от април в експлоатация на нощните автобусни линии при липса на достатъчно водачи към този моемнт, ще се наруши обслужването, ще се увеличи извънредния труд на шофьорите и ще се генерира голямо разходно перо, допълват Контрера и Зарков. 

Нощните автобуси в столицата бяха спрени през пролетта на 2020 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки