Няма опасност потъналата в Румъния баржа да замърси Дунав

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2015 в 11:58 2659 2

Ивелина Василева

Няма опасност от замърсяване на река Дунав заради потъналата баржа с 850 тона торови препарати. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред БГНЕС. 

Василева подчерта, че в Румъния няма данни за замърсяване, но МОСВ е в пълна готовност за вземане на проби. Тя обясни, че замърсяването, ако има такова, трябва да дойде в България 35-40 часа след възникването на инцидента.

Към момента ситуационният център е в пълна готовност, използвани са и дипломатическите мисии, с които е изискано от Румъния и Сърбия да предоставят своевременно информация. По информация на МОСВ торовите препарати са били добре защитени и с двойна опаковка, което до голяма степен намалява риска от замърсяване.

Днес стана ясно, че на 11 февруари около 13:25 часа в румънската част на Дунав е потънала баржа с 850 тона торови препарати. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 02:06

Ама те така казаха и за Чернобил, а вижте какво стана.

12.02 2015 в 12:13

Ама кучко, Дунав тече към Черно море! Не към Шварцвалд. А баржата е потънала малко под Белград. Ако не се предприемат действия по аварийно изваждане тези "торове" къде мислиш че ще отидат?