Няколко начина да не ви глобят в рейса

Антония Чорева 01 юни 2016 в 16:35 98953 6

билет

Снимка Архив

Билетът в столичния градски транспорт от днес е 1.60 лв.

Каквито и протести да имаше, било то граждански, или политически, билетът за рейс в София от днес струва 1,60 лева.

Именно заради това голямо поскъпване е важно да знаете какви са вашите права в градския транспорт. Както навсякъде, и в рейса човек си има точно и ясно регламентирани права.

Ето и част от тях:

Знаете ли, че... ако шофьорът няма да ви продаде билет в градския транспорт, не могат да ви глобят. А знаете ли, че ако ви хванат без билет в рейса и ви свалят на спирката, въобще не е необходимо да си плащате глобата, а може само да ви напишат акт. Този акт пък може да се обжалва в рамките на три дни и абсолютно препоръчително е да напишете възражение – също в рамките на три дни. А ако напишете възражение, дори могат да ви отменят глобата или поне да ви я намалят (тя от днес е 40 лева за нередовен пътник).

Ако ви спипа контрольор без билет в градския транспорт, няма да ви каже, че имате право да възразите глобата си. Възражението се намира на самия акт за нередовен пътник, там за тази цел има отделени три реда, но вие ако искате, може да напишете и цял лист и да го занесете в Центъра за градска мобилност.

Макар че в България почти е невъзможно да се преборите и да си защитите правата, все пак ако възражението ви е добре обосновано, има и вариант глобата и актът ви да бъдат отменени. При изтичане на 6 месеца от съставянето на акта, ако все още не е издадено наказателно постановление, производството се прекратява. Дори и да се издаде подобно наказателно постановление, то ще бъде абсолютно невалидно – тоест ви няма да дължите абсолютно нищо.

Ако рейсът няма климатик и вътре е 40 градуса или пък вали и покривът му тече, ако няма прозорци или ако автобусът е закъснял 30 минути и е препълнен и нямате дори нужните 50 см лично пространство – всичко това може да се възрази в акта, който ви е съставен като нередовен пътник.

Важно е да знаете също, че могат да ви глобят, ако носите голям куфар, велосипед или домашен любимец – 40 лева.

В наредбата за пътуване в градския транспорт пише също, че на глоба подлежи и човек, който се храни или пие в градския транспорт. Но още по-интересно е, че на глоба подлежат както пияните, така и миришещите, както шумните, така и неприлично облечените.

Интересен е и казусът с шофьора. Ако няма будка на спирката, а камо ли билети, качите се в рейса и искате да си купите билет от шофьора, но той също не ви продаде – не могат да ви глобят.

За да се застраховате, дори може да звъннете на телефонен номер 0700 13 233 и да съобщите за липса на билетчета от страна на водача.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12004

5

Passing by

02.06 2016 в 13:21

До № 4
А колко ти беше заплатата по времето на соца??? А какво можеше даа си купиш с тази заплата???... Скапаняк!

12302

2

Българофил

01.06 2016 в 18:11

Реално поскъпване ли няма? Ходи го разправяй това на болшинството работещи, броящи си дневните пари за деня.

Реално това е типичен пример за герберастката политика (член и за другите партии, разбира се), поскъпване - без предприети мерки, без визия за бъдещето, без нищо.... Просто решаваме, че 1 лев е малко и трябва да взимаме по 1,60лв. от всеки, ползуващ еднократно билетче.

Цоцат оттук, цоцат оттам, а ние си стоим цамбурнали в калното блато и се мерим един - другигу с акита.

НАРОДЕ ????