Несебър остава град на ЮНЕСКО

OFFNews 15 септември 2023 в 11:51 978 0

Несебър

Снимка Община Несебър

Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Решението е взето на на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия.

Българската делегация, представила позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, е била водена от министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.-министър арх. Чавдар Георгиев. България участва като член за първи път от 30 години.

От 20 страни, над 50 на сто са гласувалите положително за този добър за Несебър и за страната ни резултат. 

Благодарение на защитената позиция страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен план за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова, допълват от МК. 

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел и министърът на културата Кръстю Кръстев са защитили позицията и престижа на Несебър, обясняват  от морската община. 

Автентичността на Старинния град Несебър е в опасност и статутът му на световно културно наследство ще бъде обсъден на сесията на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия, стана ясно на 31 август. Предложението е българският град да бъде включен в списъка на застрашените обекти, които се нуждаят от спешна намеса за опазване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!