Нерегламентиран достъп до бюлетините в печатницата в Костинброд не и имало

Юлиан Христов 29 септември 2014 в 12:25 5387 0

Адв. Трендафил Трендафилов с подсъдимия Росен Желязков
Подсъдимият Росен Желязков (вдясно) се яви в съда с адвоката си Трендафил Трендафилов.

Нерегламентиран достъп до бюлетините в печатницата в Костинброд не и имало. Това стана ясно от показанията на свидетели по делото за аферата с бюлетините за изборите на 11 май 2013 г.

Симеон Симеонов, който отговарял за целия технологичен процес, обясни днес пред съда, че е имал достъп до записите от камерите в помещенията, където се отпечатвали и съхранявали бюлетините. Нерегламентиран достъп до тях обаче нямало, категоричен е Симеонов.

Според експедитора в печатницата на "Мултипринт" Донка Борисова бюлетини от печатницата не е можело да се изнасят. Макар че клетките с бракуваните бюлетини не били заключени, заключен бил складът, в който били въпростите клетки. Отделно от това в печатницата имало 82 камери и целият процес се наблюдавал внимателно.

Пред съда Борисова обясни, че собственикът на печатницата - Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ в Костинброд, много държал поръчката да бъде изпълнена перфектно и да няма пропуски. За това като експедитор Борисова трябвало да проверява внимателно сортирането и товаренето на кашоните с бюлетините. По думите ѝ един кашон е имало 10 кочана от по 50 бройки или общо 500 бюлетини. По думите ѝ за всеки град, в който трябвало да бъдат транспортирани бюлетините, имало определен камион, чийто регистрационен номер и ЕГН на шофьора се занели предварително. 

Борисова обясни, че през цялото време на отпечатването на бюлетините печатницата се охранявала от полиция. 

От показанията на свидетелите днес стана ясно, че бракът при отпечатването се определял от операторите на съответната машина. Общият брак при отпечатването на бюлетините бил 7% и се съхранявал в помещения на втория етаж на печатницата. Достъпът до това помещение ставал по асансьор или чрез стълбището, което се заключвало. Самите клетки с бракуваните бюлетини се съхранявали в клетки, които не се заключват. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови