Борислав Сарафов: "Костинброд 2" е невъзможен на изборите

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2014 в 12:55 1308 0

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов призова медиите да си сътрудничат с прокуратурата, когато правят разследвания за изборна търговия със скрита камера, съобщава БНР.

На дискусия, организирана от Асоциация "Прозрачност без граници", посветена на противодействието на престъпленията срещу избирателните права на гражданите, Сарафов успокои, че "Костинброд 2" е невъзможен - заради промененото и заради скандала с надтиражните бюлетини законодателство, според което - не частна печатница, а БНБ печата бюлетините, заради контрола при транспортирането им, заради уникалния номер, който носи всяка от тях.

Сарафов успокои, че неправомерно печатане и съхраняване на надтиражни бюлетини вече е невъзможно, включително и за да се ползват като тапети, с което иронизира коментар от преди година и половина на единствения подсъдим по делото "Костинброд" - бившият главен секретар на МС Росен Желязков.

Според заместника на Сотир Цацаров от аферата, която взриви деня за размисъл преди предишните предсрочни парламентарни избори, печеливши няма. Удар обаче е понесло държавното обвинение:

С днешна дата отчитам, че намесата на Прокуратурата за предотвратяване на подмяната на вота на гражданите беше използвана срещу нашата институция. Доказателства, събрани от нас, отчитат не обществените очаквания, а преди всичко медийното законодателство. Прокуратурата не е била и няма да бъде политически инженер.

На форума беше направен анализ защо няма осъдени за изборни престъпления, въпреки стотиците сигнали и десетките разследвания. Именно в опит да бъде обърната статистиката, Борислав Сарафов призова микрофоните да станат СРС, за да бъдат събрани годни за пред съда доказателства за брокерите на гласове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови