Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Неприемливо е да се преименуват улици до руското посолство, твърди кметът на район 'Изгрев'

Ружа Райчева 04 април 2022 в 14:14 3981 4

Снимка Фейсбук

Според кмета на столичния район „Изгрев“ Делян Георгиев (БСП) преименуването до руското посолство е неприемливо и събитията в Украйна не бива да бъдат използвани за насаждане на още разделение и омраза в българското общество.

„Като кмет на нашия район, отчитайки обективните фактори и интереса на жителите на “Изгрев”, считам така направените предложения за неприемливи. Събитията в Украйна са голяма трагедия за Европа, славянството и православието, но не бива да бъдат използвани за насаждане на още разделение и омраза в българското общество. Всеки гражданин има право да изразява недоволството си чрез различни протестни действия и инициативи, но това не може да става за сметка на българската памет и национален интерес“, пише Георгиев на официалната си страница във Фейсбук по повод предложението частта от бул. "Драган Цанков", в която се намира руското посолство, да бъде прекръстена на "Героите на Украйна".

Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от гражданското движение "Ние идваме" на свой ред настояват "Никола Мирчев" да бъде прекръстена на ул. "Героите на Украйна". Отделно от това от своя страна движение "Свободна Русия" предлагат тревната площ между бул. "Драган Цанков" и посолството на Руската федерация да бъде кръстена "Площад Борис Немцов".

Анкета: Да се прекръсти ли улицата пред руското посолство?

В публикацията си кметът на "Изгрев" отбелязва, че Никола Мирчев е бележит български художник и жител на района, известен с творчеството си в цял свят. Мнението на Георгиев е, че евентуална промяна на името на улицата би предизвикала редица административни промени за гражданите, като смяна на документи за самоличност, нотариални актове и т.н. Той предлага да се търси оптимален вариант за реализиране на идеята на "Ние идваме", чрез някоя от безименните улици на територията на Столична община.

Журналистът Найо Тицин също внесе предложение в СОС, като за него не е поискано становище от район "Изгрев". Идеята на Тицин е част от бул. "Драган Цанков" (от Телевизионната кула до кръстовището с ул. "Никола Мирчев") да стане бул. "Героите на Украйна". По този начин адресът на руското посолство ще стане бул. "Героите на Украйна", както наскоро стана в някои европейски столици.

"Предложението да бъде преименуван бул. "Драган Цанков" частично, е невъзможно според съществуващата наредба, а в цялост е абсолютно неприемливо за районната администрация на "Изгрев". Драган Цанков е български министър-председател два пъти и Председател на VII-то обикновено Народно събрание.

Като български кмет, няма как да допусна да бъдат заменени имена на улици и обекти, кръстени в памет на достойни българи, допринесли за развитието на България. Вярвам в разума и патриотизма на съветниците в СОС. Нека изборите, които правим, бъдат подвластни на нашите надежди, не на страховете ни, на "разделителните линии" в нашето общество и криворазбрани ценности, доминирани от чуждопоклонничество, каквото и да е то", пише още Делян Георгиев в социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

04.04 2022 в 23:49

Комуняги, бля! Любовта към Матушка не гасне. Хамелеони. Палячовци!

-60

3

офф бее

04.04 2022 в 21:36

Ся,
"не бива да бъдат използвани за насаждане на още разделение и омраза в българското общество" - ТРЯБВА да бъдат използвани за омраза, ненавист и заличаване на всякаква форма на насилие - не само в българското общество!

"българската памет и национален интерес" - помним Освобождението! За него си платихме! Помним Добруджа 1916-1917! Помним как 1945-та СССР окупира България! И тогава им платихме! Помним всички действия на Русия срещу България! Националният ни интерес, е да сме модерна европейска държава, нямаща нищо общо с орките!

"...в цялост е абсолютно неприемливо за районната администрация..." - ОК, лесно - подайте си оставките. На никой няма да липсваш, вервай ми!

"криворазбрани ценности, доминирани от чуждопоклонничество" - Чуждопоклонничество е тъпото ви преклонение към всичко руско. Надявам се, че служебния ти автомобил е Лада...ама не е..

2051

2

Propaganda

04.04 2022 в 15:17

Ужас тресе червената биомаса, че светът поголовно отрича правото им на съществуване, тоест тероризъм.

2550

1

alfakentavur

04.04 2022 в 14:23

Червен боклук.
Явно в прибалтийските държави е приемливо. Но ние сме "по-напред" от тях.

 
X

Подкастът на OFFNews