Не пускат общинска техника да събори незаконния сарай на Вълка заради бременността на дивеча

OFFNews 01 април 2024 в 14:58 19177 1

Събарянето на постройките, 29 март

Снимка Столична община

Събарянето на постройките, 29 март

Техниката на Столична община, която трябва да събори незаконните сгради на фирмата "Био Майнинг" на язовир "Искър", известни като "зимния сарай на Румен Гайтански-Вълка", е спряна от ловното стопанство, съобщава "Mediapool".

Причината е заповед на директора на стопанство "Искър" Иван Дивизиев да не се смущава дивеча в размножителния период, който тече в момента.

В началото на февруари Върховният административен съд нареди постройките да бъдат съборени, а близо два месеца по-късно - на 29 март, кметът на София Васил Терзиев съобщи, че общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на заповедите, пристъпи към премахването им.

След като срокът за доброволно изпълнение изтече, днес общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на заповедите, пристъпи към премахването им.

Проблемите с премахването на сградите започнали още в петък, когато от Столичната община обявиха, че започва събарянето на сградите, които включват т. нар. ловен хотел, работилница и помещение за аклиматизация на дивя свиня. 

Още тогава от ловното стопанство се опитали да спрат събарянето и извикали полиция. След намеса на кмета на София Васил Терзиев работата все пак започнала, съобщава още "Mediapool".

Днес от ловното стопанство отново не пуснали техниката да стигне до сградите, които трябва да бъдат съборени. Входът към тях бил затворен, а пред него била паркирана и кола. Причината е нуждата от спокойствие за бременния дивеч на територията на стопанството.

Екипите на общината установили, че са срязани кабелите на един от багерите.

Заповедта на Дивизиев е в сила до 31 април тази година, като документът се издавал регулярно всяка година.

"Независимо от това изпращам комисия в ловно стопанство "Искър", която да провери ситуацията и до 2 дни да ми изпрати протокол, въз основа на който да се вземе решение дали заповедта на Дивизиев може да се отмени и по-рано", заяви директорът на Югозападното държавно предприятие Валентин Чамбов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

1

Anton Donchev

01.04 2024 в 21:14

А когато булдозери, багери, кранове и друга тежка механизация строяха незаконните сараипроблеми нямаше, нали, Дивизиев, пуделчето на Вълчо? Дисциплинарно уволнение, конфискация на всичко крадено и доживотна забрана да заемаш обществени длъжности за теб.