НАП ще привиква за обяснения очи в очи

OFFNews 12 октомври 2015 в 13:15 5565 2

Снимка Архив

Националната агенция за приходите (НАП) ще има правото да привиква граждани и собственици на фирми за разпит след предстоящото разширяване на правомощията на агенцията, съобщава "Сега".

Предвидените промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) ще позволят на служителите в агенцията да привикват граждани и собственици на фирми за даване на пояснения лице в лице, като до този момент това се извършва писмено. 

След гласуването на промените в ДОПК на първо четене, депутати и представители на счетоводните предприятия изразиха своите опасения, че се отваря врата за провеждане на безкрайни проверки.

Според одобрените от парламента текстове НАП ще може да събира доказателства по нов ред - чрез получаване на пояснения на място в данъчната администрация. По настоящем данъчните могат да събират доказателства по ред други начини - чрез изземване на вещи и документи, изискване на справки, даване на писмени обяснения.

В официалните мотиви към законопроекта се твърди, че за допълнителна достоверност е добре да бъде въведен и ред за даване на устни пояснения под формата на разпит. При обсъждането на текстовете в ресорната бюджетна комисия от НАП обясниха, че писмените становища се готвели от счетоводители и било хубаво данъчните да могат да искат лични обяснения директно от собствениците на фирми.

След приемането на промените асоциацията на специализираните счетоводни предприятия излезе със становище, в което осъждат новите правомощия на агенцията. От асоцияцията обясняват, че малките фирми се представят пред НАП от счетоводни предприятия, които водят цялото счетоводство изнесено и дистанционно. Обясненията към агенцията се предоставят след необходимите проверки и преглед на документацията.Според тях въвеждането на режим на устни пояснения ще принуди хиляди фирми да си наемат адвокати при случаи на искани устни пояснения, защото собствениците им не са длъжни да разбират от счетоводство.

Категорично против тези текстове са и депутати от Реформаторския блок, както и опозицията. "Признавам си, че с огромно усилие и след изрично уверение от председателя на бюджетната комисия подкрепихме тези текстове, но с изрична уговорка, че до второ четене всички спорни клаузи ще бъдат премахнати", коментира Петър Славов от Реформаторския блок. "С тези промени данъчната администрация може съвсем да спре да работи. Няма нужда от въвеждане на устни пояснения, това по същество е въвеждане на нова данъчна тояга", коментира Георги Търновалийски от БСП.

Идеята за разпитите идва от административнопроцесуалния кодекс, отнасящ се за спорове по издаването и изпълнението на административни актове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови