Най-добрите микрофони – как да направим правилен избор?

OFFNews 21 декември 2021 в 11:49 943 0

В зависимост от това как искате да използвате микрофоните си, някои модели и типове може да са по-подходящи от други. Няма твърдо правило и силно ви препоръчвам да експериментирате с различни настройки, но от друга страна вероятно няма да използвате един и същ микрофон за вокали, барабани или акустична китара.

1. За песен

Тъй като всичко гласно, с изключение на хора, много често се насочва към кондензаторните микрофони с голяма диафрагма. Това обикновено са тези, които виждаме на снимките на художници в студиото, и то с основателна причина: голямата им чувствителност е идеална за възможно най-доброто възпроизвеждане на гласа.

Съществуват обаче редица интересни алтернативи, особено сред динамичните микрофони, които понякога погрешно се пренебрегват от домашните студия.

2. За китарни усилватели

Записването на китарен усилвател е доста специфично, тъй като нивата на звука обикновено са високи и изборът на микрофон има много силно влияние върху крайния звук.

Този път кондензаторните микрофони не са непременно най-препоръчителните: по-логично е да се премине към динамика, залепена за решетката на шкафа или към лентови микрофони в по-далечно положение за по-малко концентриран звук.

3. За акустична китара

Акустичната китара е малко като гласа, доста деликатен инструмент, чийто запис може да бъде по-сложен, отколкото може да се мисли.

4. За бас барабана

Бас барабанът е донякъде особен инструмент, който генерира голямо количество ниски честоти. Ето защо е важно да изберете солиден микрофон, който няма да бъде повреден от високите нива на звуково налягане, генерирани от инструмента.

Следователно излезте от лентовите микрофони – поне за звуковите записи близо до бас барабана.

5. За барабана

По същия начин, барабанът за примки е перкусия, чийто запис изисква внимателен избор на микрофон.

Макар и само защото ще се окаже много близо до зоната на удар – и вълна от пръчката бързо идва.

Логично е, че най-крехките микрофони (панделка или кондензатор) няма да бъдат част от играта, докато динамиката ще бъде широко използвана.

Източник: prosound.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!