Надзирателите в затворите в стачна готовност

Николаос Цитиридис 22 май 2014 в 13:19 1714 0

Пресконференция на синдиката на надзирателите
Пресконференция на синдиката на надзирателите

Синдикатът на служителите в затворите в България обяви готовност за протесни действия след извънредно заседеание на съвета.

Протест засега няма да има, но от синдиката очакват от Министерството на правосъдието да предприемат нужните мерки, за да не се стига до стачка..

Условията за работа в затворите продължават да са изключително мизерни, възнаграженията са ниски, а от министерството не предприемат нищо, заявиха от синдиката.

„Ние сме безкрайно толерантни и искаме всичко да се решава със социален диалог, но досега никой не ни е обърнал вниманние. Всички проблеми могат да бъдат решени“, заяви Иван Петров, председател на ССЗБ.

От синдиката поставиха и въпроса за часовете извънредна работа. Надзирателите за всеки три месеца изработват над 100 часа извънредно, а по закон им се доплащат само първите 50.

Сред исканията на синдиката е и да не се приема новият закон за МВР.

„ГД Изпълнение на наказания“ е променила с наредба работното време на надзирателите. Преди то бе разпределено на 24-часови смени, а от няколко дни служителите работят по 12 часа, което според синдиката не е съгласувано с тях.

Друго искане е надзирателите да бъдат с изравенние заплати с тези на останалите служители на МВР.

На въпрос на OFFNews дали са усетили натиск по време на скандалите с избягалите затворници, Иван Петров заяви, че от министерството им забранили да дават каквито и да било заявления пред медии.

„Именно от там дойдоха всички лъжи и клевети, които се изговориха по наш адрес след бягствата“, заяви Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!