Над 30° и превалявания днес. Дъждове и захлаждане до края на месеца

OFFNews 25 май 2022 в 06:00 1852 0

Парк, хубаво време

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Хора се наслаждават на хубавото време в столичен парк.

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Главно в планинските райони ще има краткотрайни валежи.

Ще духа слаб вятър, от юг-югоизток, в Северозападна България – от североизток.

Максималните температури ще са между 26° и 31°, по-ниски в източните райони (18 градуса във Варна, 20 - в Бургас), в София - около 29°. В Сандански градусите ще достигнат 32.

Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, на места с гръмотевици. Ще духа предимно умерен запад-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра - около 15°.

По Черноморието времето ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 18°-20°. Температурата на морската вода е 15°-19°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е малко по-високо от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 56 мин. и залязва в 20 ч. и 50 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 53 мин.

Луната в София изгрява в 3 ч. и 41 мин. и залязва 15 ч. и 49 мин. Фаза на луната: три дни след последна четвърт.

Времето до края на месеца

През следващите три дни - 26-и, 27-и и 28 май ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста облачност, на места ще има и краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът ще е от западната четвърт, в Северна България по-често умерен. Дневните тeмператури в по-голямата част от страната ще са около и над 30°.

В неделя, 29 май, вятърът ще се обърне от източната четвърт. Над северозападната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има валежи. Повишава се вероятността да са временно интензивни и по-значителни по количество, с гръмотевични бури. Дневните температури в Северна и Западна България ще се понижат с 5-8 градуса, а в югоизточната част от страната ще са все още сравнително високи.

В началото на новата седмица въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Вятърът отново ще е от запад-северозапад, ще отслабва, във вторник в повечето райони и ще стихне. Ще преобладава слънчево врeме, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. В понеделник, 30 май, температурите и в югоизточните райони ще се понижат и максималните в цялата страна ще са между 23° и 28°. Във вторник, 31 май, отново ще се повишат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови