Quantcast

Над 200 хил. българи се трудят в Гърция и мизерстват

Нели Чолашка Последна промяна на 04 юли 2014 в 17:27 4397 18

Българи на опашка за пенсия в гърция.

Над 200 хил. българи работят в Гърция срещу ниско заплащане и мизерстват. Това обявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и Панайотис Цирамбулидис от Генералната конфедерация на гръцките работници.

Повечето от българите работят в селското стопанство строителството, като домашни прислужници и в хотелиерството. На месец чисто получават чисто около 460 евро. В Гърция подобна заплата обрича хората на мизерия, особено семейните, обяви Цирамбулидис.

По данни на КНСБ в Северна Гърция има село - Неа Виса, в което работят само българи и те получават по 20-25 евро на ден при работа не по-малко от -10 часа.

Българите в Гърция се оплакват педи всичко от нередовно изплащане на трудовите възнаграждения, неплащане на извънредния труд, полагане на труд без плащане на осигуровки, работа без трудов договор, работа без почивен ден; дискриминационно отношение от страна на работодателя и тежки условия на труд, отчетоха от българския синдикат.

От гръцките синдикати твърдят, че със същите проблеми и същото ниско заплащане се сблъскват и гръцките граждани. За проблемите те винят "тройката". Те дадоха лекарство, което беше по-лошо от болестта, обяви Цирамбулидис.

И българите, и гърците страдат от бавна обработка на документите им за отпускане на пенсия. Общо 375 хил. души в страната имат одобрени молби за пенсия на чакат да им бъдат отпуснати. Чака се между 1 и 4 години.

Други 190 хил. с редовни пенсии и 130 хил. с помощни пенсии чакат за одобрение - също доста дълго.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 14:24

off, няма нищо по лесно от това да вземеш едно решение. Въпросът е до колко можеш да го изпълниш и доколко е правилно това решение. По отношение на заплащането на учителите - ще се повиши ли качеството, ако се вдигнат заплатите. За обществото отговорът е НЕ.
Нещо друго, много вредно е да се обвързва ключова реформа с конкретен министър. Истината е, че както предишното правителство нищо не сърши, така и настоящото. Последните ключови реформи са от времето на предишната тройна коалиция - делегираните бюджети и външното оценяване.
За ИТ - всъщност отпадането на ИТ от учебния план се заложи по Европейска програма за модернизиране на образователните програми. Тази програма се реализираше от предишното правителство. Настоящата министърка спря програмата. Самите промени са предложени от учителите и университетските преподаватели. Не от МОН - от учителите и университетите. Знам го, защото участах в работните срещи. Въпросната статия, която цитираш е постфактум реакция стартирала от Пловдив (имат много силна учителска ИТ общност покрай ОМГто, а Кирчо Атанасов, един от хората с най-голям принос за развитие на ИТ родното образование, настоящ депутат от БСП по онова беше съветник в МОН отговарящ именно за развитието на тази програма, която се и спря). А защо тази акция не стартира по-рано. Ами защото предишното ръководство на МОН беше затворило информацията. Като се обадих да питам на поредната среща защо не съм получила покана - имало забрана за външни хора (пък било то и от бизнеса).
Това, което липсва на образованието е констурктивна дискусия, а това което му е в повече и вреди е прекаленото политизиране на всички нива.

05.07 2014 в 13:36

Това с учителите гавра! Просто нямам думи 500-600 лева заплати. Как да живеят тези хора? Хайде ок нека да не са с най-високите заплати, но трябва да могат да водят достоен живот и със сигурност трябва да взимат осезаемо повече пари от касиерка, шофьор, полицай или дори специалист със средно образование. Как иначе ще се мотивират децата да стават учители. Отделно е цялото (не)уважение към тази най-достойна сред професиите.

С училищата трябва голяма промяна. Мсиля че парите са основното, дето трябва да промени. Поне 1500 лева трябва да е чистата учителска заплата. Сигурно е трудно, но всяка друга промяна е базсмислена ако образованието не работи.

Как искаме да сме модерна държава ако нямаме образование...не става. Дори да спрат парите на болниците за няколко години пак ще е по-поносимо от разрухата в училищата.

А относно информационните технологии си спомням едни бълнувания на сегашната министърка на оразованието, дето искаше да закрие и сегашните чсове по информационни технологии....миналата есен имаше подобни идеи тиражирани от МОН.

Та ето я бруталната българска реалност. Ако света се върти напред, България иска да ходи назад.

http://news.ibox.bg/news/id_56155510

Не знам тия хора в кой век живеят.

05.07 2014 в 11:05

до off и останалите: съгласна съм с това, което казаш - трябва младите хора да се ориентират към професии, които са с висока добавена стойност за икономиката. Същевременно обаче тези професии са много тясно сързани с други професии - напр. на учителите, както и структурата на бизнеса по места извън София. Като казваш, че у нас трябва да се въведе ранната компютърна грамотност - таа е и тя се въвежда. Последните три години по програма УСПЕХ на МОН работят над 300 учители в начален етап обектноориентирано програмиране под формата на игра. Но са само 300. Имат си общност подпомагат се, сами се обучават. Същевременно 5-7 клас ИТ се преподава от учители, преквалифицирани от труд и творчество....От 2006 г. няма нито една национална програма, която да е фокусирана върху ИТ уменията. в 9-12 клас е още по-трагичноМ професионално напраление Системен програмист/ компютърни технологии има в малко над 20 професионални гимназии. От тях над 2/3 са в градове, в които няма абсолютно никакъв ИТ бранш(Сливен, Смолян, Разград, Монтана, Хасково...). Там квалификацията на учитете е на ниво 2003 г. Поради липсата на какъто и да е ИТ бизнес, нито учениците могат да придобият някакво впечатление за ползите от ученето, нито пък да реализират някаква практика. С което не искам да кажа, че няма решение на въпроса - има. Последните години непрекъснато се организират крещи на най-високо ниво с представители на най-големия ИТ бизнес. И винаги срещите са от типа: трябват ни кадри - ами какво да направим, ами увеличете приема, да ама кой да преподава. Ти правилно спомена, че университети се правят до заводите в Германия - е нашия бизнес няма никакво желание да инвестира в ИТ кадри. Освен това няма и грам визия какво държавата трябва да направи. Защото решението да въведем ИТ от първи клас много лесно се взема, но просто няма да се изпълнява.
Като казах в първия си коментар, че уви много висококалифицирани хора у нас мизерстват, бях подтикната от скорошна моя среща със стара приятелка, учител от много малък град. Има две деца класирани в топ 10 на национална олимпиада по чужд език. 513 лева. Това получава. И въпреки това е мотивирана догодина да има три класирани в топ 10 деца. Видях обаче че започва да се промъква отчаянието - че каквото и да направи, тези 513 лева няма да станат 1513 лева. И със сигурност все по-малко ще й стигат да изхранва 2те си деца. Това за мен е трагедия.

05.07 2014 в 10:42

http://www.motherjones.com/media/2014/06/computer-science-programming-code-diversity-sexism-education

ето Ви Естония, Финладия, Виетнам, Великобритания, САЩ до някъде от малки почват децата да учат как да се борят с компютъра. Във всички тия държави май нещата вървят по-добрев от България....поне да копираме и да следваме добрия пример, ако нямаме достатъчно мозък, както е видно от коментарите тук

05.07 2014 в 09:33

Още нещо във финландия огт тази година програмирането става задължителен предмет в началното образование т.е. 1 до 4-ти клас още!!!

Не знам дали това е праивлно за Булгария, но това е стратегическо мислене. Децата се подготвят от малки да могат да са конкурентни когато излязат на пазара. Финландия е една от най-добре развитите държави в Европа, за разлика от Норвегия Финланидя разчита предимно на кадърните си хора. В моемнта Финландия има най-много технологични компании в Европа спрямо населението си! Нокиа е най-известната, но и angry bird идват от финландия и много други технологии, дето ползваме в ежедневието ни.

Та в България ни трябва такова малко по-стратегическо мислене. Ако искаме да стнем дори средно богата държава.

Вижте заглавието 200 хиляди българи се мъчат на по 400 евро в Гърция при положение, че в България има 100-ци незаети позиции със стартови заплати над 1000 Евро....защо? За мен единствения отговор е заради прецаканото ни образование и систематична липса на стратегия за развитие на обществото. Това ние довело до ситуацията да имаме хиляди икономисти и юристи с ниски доходи, дето предпочитат да брулят сливи в Гърция срещу мизерно заплащане....

Трябва да видим какво може България да изнася и да се фокусираме в-ху това. С образование с инвестиции и т.н.

Ето и за сливен просто решение ако хората там знаеха езици , дърпаш една по-яка интернет линия и отваряш кол центровете и хопп ето ти работа! Не е супер високо платена, но определено е по-добре от 400 Евро в Гърция...

05.07 2014 в 09:07

Както писах от 15 години е едно и също - няма хора. Ясно е че не всички ще станат супер яки ИТ специалисти. Обаче ако не завъдиха малко такива няма и да има работеща индустрия. Няма как. Кой ще построи завод за коли ако няма инженери, които да работят там? Германия строи университети до заводите за да задържа инвестиции. А при нас просто няма хора от там идва беднотията.

Икономисти и юристи повтарям никой не търси! Има нужда от тези професии, но в обрулен ата ни държава просто няма от кого да вземат пари. Те не могат да изнасят, освен да емигрират. Какво ще произведе един адвокат, че и да го изнесе? НИЩО.

Колкото и да се пеним именно кол центрове, подръжка и програмисти докараха Иралндия до една от най-успешните икономики в ЕС. Да яко пострадаха от кризата, но сега пак са напред.

Пък да Ви при нас пишем доста сериозен софтуер. Не става въпрос за някакви 2-ро класни функции а правим основни компоненти от това дето фирмата ни продава. Няколко от продуктите и то най-успешните се правят изцяло в България.

Пак да повторим де срамна работа няма ако ти плащат. Дали ще е кол център, ИТ поддръжка, правене на сайтове, приложения за айФон или софтуер за совалки няма значение. Отделно е че с тия неща се гради база. Ако имаме 50-100 хиляди инженера в подобни предприятия, ще имаме и няколко хиляди в страхотни start up компании. Ама сега няма как, просто я няма базата от която да се изстрелят тия яки компаниики.

Та така от купчина неграмотни юристи няма да забогатеем и това беше видно и преди 30 години, но уви, държавната сбъркана пропаганда уби едно поколение българи обричайки ги на бедност.

05.07 2014 в 08:07

Off,
Теб нещо не те ударил бит по главата а цял байт.
-----
Съпорта е в най-ниската класация, и много трудно бих нарекъл този тип специалисти -> инженери, а пък скриптьорите -> програмисти, и драскачите на CAD системи проектанти.
-----
Колцентровете са днес ни има утре ни няма -> да не би да изграждат структура, те навсякъде са под наем, взимат си торбичките и да ги няма.
-------
За изграждане на един инженер са необходим 10-15г., и то при работеща промишленост, а тук такава няма, а няма и да има.

05.07 2014 в 01:15

До off

Вярно е, че много си се запенил, та чак пишеш неграмотно /като инженер/, но това да ти е кусура. Има и доста верни неща в това, което казваш, но и доста бъркаш. По твоята логика, всички трябва да станат IT специалисти, за да живеят добре. Това нито е нужно, нито е естествено в една нормална държава. В продължение на дълги години инженерите у нас гладуваха, деквалифицираха се и се прехранваха кой както намери. Тогава бумът беше за юристи и икономисти, сега, нещата се промениха, но не се знае каква ще бъде следващата конюнктура.
Истината е, че хората трябва да получават достойно възнаграждение за труда си, независимо какъв е той, в зависимост само от качеството и количеството му. Останалото е от лукаваго.

05.07 2014 в 01:13

Off, защо не си затвориш човката и не спреш да досаждаш? Кой, какво е учил и за какво е учил си е негова работа. Ти ли ще им даваш накл8н?

04.07 2014 в 21:58

Много се ядосах!

Значи липсата на хора е още от 200-та година насам поне! Ще разкажа две показателни случки

2004-а година бяхаме отчаяни. Няма хора в София. Обявите ни седят с месеци, но кандидати няма. Какво да правим? От 120 инженера дето работят при нас 80 поне не са родени в София и си мислим - добре, ще идем в големите градове извън София там сигурно има хора, дето може би са на по-ниски заплати и лесно ще наемем хора, колко му е да наемем офис във Варна, Велико Търново или Стара Загора. Ами обикаляхме странтаа 5-6 месеца, пускахме обяви и познаите какво стана - ми нямаше хора никъде! Единствения ниша н бе да купим една малка фирма във Велико Търново дето нещо нямаха поръчки, ама нещо и това не стана.

2006-а година ходя аз по клиенти да продавам и по едно време при едни пичове немци. Питат ме може ли да намерите 10-20 човека инженери механици дето работятс CAD програми да правят инзструменти за отливки за разни изделия пластмасови. Мсиля си аз идеално - това не са програмисти дето никакви няма на пазара, веднага ще намерим 20-тина човека, хем те ще вземат хубави пари, хем и ние бизнес ще завъртим 3 месеца по късно им отказахме на немците - НЯМА хора!

Ами това е. Мислете му. Просто ако сте инженер в България днес има работа и е добре платена. Европейски заплати. Ок не са като в Германия, ама 3-4 пъти отдолу не е 10 хиляди евро а 5 хиляди лева ама това пак не е лошо. В Мюнхен наема за хубав апартамент е няколко хиляди евро, тука е 1000 лева.

Учете хора и учете праивлни неща! Не учете за адвокати, не учете икономика, МИО и и фиология, журналистика и други щуротии. Учете нещо от което се правят пари! Парите Ви чакат просто трябва да дохдете ид а ги вземете. Ама за да стане трябва да знаете и можете и то не е нищо фантастично. Просто седнете си на дупетата ис е учете, упражнявайте се. Малко английски и доста математика и програмиране и структури данни, алгоритми ....това е! Няма нищо сложно. Защо да не живеете като Европейци в България? Защо искате да сте бедни и нещастни вместо богати и щастливи?