Над 200 хил. българи се трудят в Гърция и мизерстват

Нели Чолашка 04 юли 2014 в 17:27 5168 18

Българи на опашка за пенсия в гърция.

Над 200 хил. българи работят в Гърция срещу ниско заплащане и мизерстват. Това обявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и Панайотис Цирамбулидис от Генералната конфедерация на гръцките работници.

Повечето от българите работят в селското стопанство строителството, като домашни прислужници и в хотелиерството. На месец чисто получават чисто около 460 евро. В Гърция подобна заплата обрича хората на мизерия, особено семейните, обяви Цирамбулидис.

По данни на КНСБ в Северна Гърция има село - Неа Виса, в което работят само българи и те получават по 20-25 евро на ден при работа не по-малко от -10 часа.

Българите в Гърция се оплакват педи всичко от нередовно изплащане на трудовите възнаграждения, неплащане на извънредния труд, полагане на труд без плащане на осигуровки, работа без трудов договор, работа без почивен ден; дискриминационно отношение от страна на работодателя и тежки условия на труд, отчетоха от българския синдикат.

От гръцките синдикати твърдят, че със същите проблеми и същото ниско заплащане се сблъскват и гръцките граждани. За проблемите те винят "тройката". Те дадоха лекарство, което беше по-лошо от болестта, обяви Цирамбулидис.

И българите, и гърците страдат от бавна обработка на документите им за отпускане на пенсия. Общо 375 хил. души в страната имат одобрени молби за пенсия на чакат да им бъдат отпуснати. Чака се между 1 и 4 години.

Други 190 хил. с редовни пенсии и 130 хил. с помощни пенсии чакат за одобрение - също доста дълго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!