Над 1000 свободни места остават за първолаци в София

OFFNews 13 февруари 2018 в 16:29 4404 0

Около 1000 свободни места за първи клас ще останат в София, броят на децата от набор 2011 е по-малък от бройките в паралелките. Така ще има възможност за класиране и на хлапета от последната четвърта група по водещия критерий уседналост - независимо къде в столицата е адресът им спрямо училището. 

Това обясни зам.-кметът по образование Тодор Чобанов. Прилежащите райони към всяко училище не съвпадат с административното делене на София. Причината е, че има булеварди, единият тротоар на които е в една община, другият в друга. Така дете, което живее срещу училището, не може да се запише в него. Някои от районите пък са толкова големи - например Манастирски ливади са част от Триадица, че ако се спазва административното делене на столицата, детето ще трябва да изминава километри от дома до училището

Приемът на деца в първи клас ще става на етапи. Към кандидат-учениците от първа група - живеещи над 3 години в района училището, се прилагат и всички допълнителни критерии, ако имат такива, тогава се преминава към желаещите от втора група - с регистрация от 1 до 3 години, после под 1 година и най-накрая тези от останалата част на столицата (четвърта група). 

От разпределението по райони са най-многото недоволни родители, тъй като не харесват училището, в което се падат децата им - заради качеството на образованието или защото там преобладават деца от малцинствата.

Чобанов посъветва такива родителите да поискат съвет от Регионалното управление на образованието в кои други училища в близост до дома им има шанс да останат свободни места. Най-голяма е вероятностността в центъра, където децата трайно са по-малко. 

При равни други условия с най-голямо предимство за прием ще са децата, които имат брат или сестра в същото училище, които ще получават 22 точки.  

От догодина се очаква да заработи и електронна система за прием в първи клас, подобна на тази за детските градини в София. 

Възможностите за промени в наредбата за прием на първолаци са силно ограничени, тъй като основните критерии са определени на национално ниво от Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови