МВР задължава частните охранители да ходят с униформи

Частните кортежи да са с предварително обявени автомобили, гласи нова наредба

OFFNews 29 юли 2016 в 10:20 8247 3

МВР задължава частните охранители да ходят с униформи

Частните охранитителни фирми ще са длъжни да обявяват предварително автомобилите, с които се извършва охрана на физически лица, а гардовете ще носят отличителни белези като ще носят униформи. Това е записано в проекта на наредба за начина, по който ще се извършва охраната на физически лица. Тя е подготвена във връзка с новоприетия закон за частната охранителна дейност

Според проекта охранителните фирми ще подават заявления до МВР, в които ще посочват "вида на обекта", който ще бъде охраняван, възложителя на договора за охрана, постоянен адрес на охраняваното лице, вида на охраната - въоръжена или невъоръжена, както и данни за автомобилите, с които се извършва охраната - номер, марка, модел и цвят на автомобила. Ако се наложи спешна смяна на тези данни, те ще се вписват в маршрутна книжка. 

Собствениците на охранителните фирми пък ще имат задължението да контролират съхранението на оръжие, да провеждат ежедневен инструктаж за охрана и безопасност и да не допускат охрана от гардове, които не са минали съответната подготовка. Личните охранители пък ще имат служебна карта, отличителен знак и униформа. 

Шефовете на охранителни фирми ще отговарят и за изготвянето на правила, по които да се извършва личната охрана, както и етични норми на поведение на гардовете. Ще се изготвят и указания за "проява на максимална бдителност за поведението на лицата в близост до охранявания обект", както и за това гардовете да не провокират гражданите, "включително и чрез демонстративно носене на оръжие и/или помощни средства".  

Мерките, взети от МВР, идват след случаите на побой на гардове над граждани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

2

Перко

29.07 2016 в 12:21

И на каква охрана може да разчита физическото лице, след като цялата информация за нея е предоставена на МВР ?!?
Или се прави нов източник на доходи за някои служби и служители ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!