Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

МВР проверява снегопочистващите фирми

Юлиан Христов 10 януари 2012 в 10:44 1651 0

Професионалната помощ също е от изключителна полза, макар и със закъснение.
Професионалната помощ също е от изключителна полза, макар и със закъснение.

Служители на МВР и Агенция „Пътна инфарструктура” ще правят внезапни проверки на почистващите пътни фирми, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него фирмите декларират, че имат необходимата техника, но когато се получи тежка ситуация се оказва, че тези машини или не са в състояние да бъдат експлоатирани, или са дадени за използване на друго място.

Това е показал опитът от кризисната ситуация през почивните дни, когато станаха задръствания по магистралите „Хемус” и „Струма”, а достъпът до редица селища беше прекъснат заради неразчистени пътища, обясни вътрешният министър. Според Цветан Цветанов магистрала „Хемус“ се е оказала най-невралгичната точка. По думите му отговорността се пада на съответната снегопочистваща фирма.

На въпроса ще бъдат ли арестувани шофьори на ТИР-ове, които не спазват полицейската заповед да не карат по магистралите при тежки условия, Цветанов заяви, че всеки, който оказва съпротива и не изпълнява полицейско нареждане, има право да бъде задържан за 24 часа от полицията.

Не може до всеки ТИР да сложим полицай, каза още Цветан Цветанов. ТИР-овете, които не са изпълнили полицейските разпореждания, ще бъдат санкционирани.

Той коментира идеята за забрана от петък до неделя ТИР-ове да се движат по магистралите. Според него решенията трябва да се взимат не на база ситуация, а на база анализ. Той допълни, че поведението на няколко шофьори на ТИР-ове при обилния снеговалеж е довело до „застрашаване на живота на български и чужди граждани”, тъй като часове наред хора, сред които и малки деца са престояли в преспите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови