Битката на шурея за стола на ректора (грозни сцени)

Александра Маркарян 13 октомври 2016 в 21:10 17515 7

Проф. Виктор Златков

Сценката по-долу не се разиграва на селски пазар, а в Медицинския университет-София - едно от най-престижните висши учебни заведения. С нея битката на проф. Виктор Златков да седне в стола на ректора проф. Вихра Миланова навлезе в нови висини.

Златков е шурей (брат на бившата жена и вуйчо на дъщерята) на Бойко Борисов, но премиерът заяви, че това не роднинска връзка, а начинът, по който Златков става ректор е скандален.

Началото на сценката е в 12 часа днес. 9-10 души нахлуват в кабинета на досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Четирима от тях са охранители на скандалното (дори за премиера) Общо събрание на Медицинския университет, на което проф. Златков беше избран за ректор. Другите са служители в МУ и непознати хора, за които никой няма представа кои са.

Те обявяват, че са комисия, която трябва да запечата кабинета на проф. Миланова. "Комисията" избива патроните от вратата и слага лепенки с печат на нея.

Проф. Миланова и екипът й застават пред вратата, защото имат съмнения, че лепенките веднага ще бъдат откъснати, а документите вътре - отмъкнати. Охранителите застават пред нея.

В съседната стая пиарът Диана Тенчева се опитва да се свърже с журналисти, за да им каже какво се случва в момента в Медицинския университет. Охранителите не й позволяват да говори по телефона и застават на пост пред нея, за да я пазят да не се обади.

В късния следобед все пак някой от екипа успява да извика полиция. С нея идва и новият ректор проф. Златков. В негово присъствие тонът рязко се променя. Професорът казва, че настоява да се спазва добрия тон и да не се стига до насилие, след което си тръгва.

Пристигналите полицаи казват, че нямат право да стоят на автономна територия, какъвто е един университет, и също си тръгват.

Проф. Миланова, главният секретар, пиарът и секретарката й оставят да пазят разбитата врата и документите в нея.

Нервите на проф. Миланова издържат докъм 19:30 часа. След това тя и екипът й си тръгват.

На излизане проф. Миланова казва: "Срам ме е, че това е университетът, който съм завършила. Не мога да стоя до полунощ, за да пазя документите".

Какво се е случило с документите, няма как да знаем. Възможно е в този момент те да се изнасят.

Видео от запечатването на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

7

XR4

14.10 2016 в 18:22

Аз цитирам закона , а не собственото си мнение!!!

12688

4

Emil Kasamakov

14.10 2016 в 09:33

XR4
14.10 2016 в 01:01
"Т.е. какво се случва в МУ си е проблем на МУ... нито полицията, нито правителството... имат право да се разпореждат."

Имат. Да забраниш на някого да говори по телефона чрез сила и заплахи е принуда според чл. 143 на НК. Като наказанието е затвор, а не глоба. И в този случай Законът за висшето образование казва, че автономията не важи - органите на реда имат право да влязат и предовратят започнало престъпление.

13874

3

emanuilis

14.10 2016 в 07:06

„Автономия" означава ли „бащиния"? Все пак се усвоява публичен ресурс, да не забравяме. Редно е всичко това да има някакви граници.

13214

2

XR4

14.10 2016 в 01:01

Само да припомня-в България имаме АВТОНОМИЯ НА ВУЗ.На прост български език , това означава "държава в държавата"(по закон!!!).Т.е. какво се случва в МУ си е проблем на МУ(реално погледнато-нито полицията, нито правителството,нито министерството имат право да се разпореждат.Те(всичките долуподписани) могат само да кимат или да мрънкат...нищо повече)!Да му мисли МУ(след тия циркове) как точно ще си "спечели" кандидат-студентите догодина!