МОСВ: Няма замърсяване в Черно море. Сигнал за умряла риба между Каварна и Балчик

OFFNews 28 юни 2023 в 15:01 5588 1

Черно море

Снимка tourism.government.bg

Няма замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка"

Няколко сигнала за умряла риба на брега и във вода в района на къмпинг "Свети Георги" в местността "Иканталъка", между Каварна и Балчик, са постъпили вчера в РИОСВ-Варна.

Експерти от екоинспекцията са направили незабавна проверка заедно с представители на Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда във Варна, предаде БНТ. 

Установено е струпване на мъртви риби от видовете попче, морска мишка, малки пясъчни рачета и други. Рибите са около 3-4 см. Във водата се наблюдава както умряла, така и жива риба.

От РИОСВ-Варна не са установени брегови източници на замърсяване по повърхността на морската вода, която е бистра с водорасли и без неприятен мирис.

Взети са проби от плаж "Иканталъка II" при къмпинг "Св. Георги" и от плаж Тузлата. Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на анализите на водните проби.

Междувременно от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че няма замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка".

Оттам допълват, че МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води. Последните данни не показват замърсяване на българската акватория.

Вече са готови и резултатите от пробонабирането за цезий-137 в пунктовете Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. И в трите пункта те са под границите за определяне на метода. 

На 26 юни излязоха и резултатите от изследване на пробите, взети на 19 юни. Оценка на тенденциите, свързани с установеното състояние на водите, може да се направи след натрупването на данни от минимум четири измервания. 

Преобладаващият в последните дни южен вятър потиска и насочва водите на реките Днепър, Днестър и Дунав – под и над делтата на река Дунав, в северно направление. От своя страна водата на река Дунав също потиска и насочва водите на другите две реки в северно направление.

По този начин се забавя достигането на Днепровските води до териториалните води на България, съобщиха вчера от МОСВ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика