МОН обяви условията, при които учениците се връщат в клас от понеделник

Присъственото обучение може да бъде възстановено изцяло на 6 декември, уверява просветното министерство

OFFNews 03 декември 2021 в 13:33 5256 0

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември т.г., съобщи Министерството на образованието и науката.

Условието е във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично. Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември т.г. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес.

Също от 6 декември т.г. са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.

Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови