Мисията възможна: как се организират и координират доброволците

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Венци Мицов, Владо Йончев 27 октомври 2023 в 09:52 5898 0

Ясен Цветков и Димитър Димитров - Националната Асоциация на Доброволците в Република България (НАДРБ)

Освен многото лоши новини, имаме и една добра.

Тя е, че всеки път, когато се случи нещо лошо - природен катаклизъм, война, бедствие - изведнъж виждаме, че хората все още са способни не само на състрадание и емпатия, но и на помощ.

Видяхме го и в началото на войната на Русия срещу Украйна, когато стотици български мъже и жени тръгнаха да помагат, носейки и транспортирайки хуманитарна помощ за Украйна.

Видяхме го при земетресението в Турция и Сирия.

Виждаме го при пожари, наводнения, бедствия.

Именно тук се появява нуждата от организации като Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ). НАДРБ е създаденa през 2014 година.

Тя обединява в рамките на една организационна структура всички субекти в процеса на управлението на кризи – доброволци, професионални пожарникари и спасители и местното самоуправление. НАДРБ спомага за увеличаването на капацитета на обществото за справяне с природни бедствия и други извънредни ситуации като:

Насърчава гражданската активност;

Създава организация и механизми за координация и взаимодействие между доброволните отряди и институциите;

Повишава подготовката, знанията и уменията на доброволците и гражданите;

Защитава правата и интересите на доброволците;

Работи активно за създаване и укрепване на мрежа от доброволци, които са добре подготвени, екипирани и оборудвани за действия в различни извънредни ситуации.

С какво се сблъскват ежедневно доброволците? Как се организират за различни мисии? Какви са проблемите им, има ли нужда от качествено законодателство, касаещо доброволците у нас?

Всичко това ще видите в епизода на подкаста "Истории за доброто" с гости Ясен Цветков и Димитър Димитров.

Водещи на подкаста са Владо Йончев и Венци Мицов.

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки