Министерството на отбраната спря скандалния си търг, с който бетонът отиваше на плаж Градина

OFFNews 30 август 2019 в 13:01 4824 0

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е прекратена процедурата за провеждане на търга за продажба на поземления имот с идентификатор № 67800.1.187 с площ 19,847 дка, който се намира в гр. Созопол, местност „Герени“, община Созопол, област Бургас, съобщават от ведомството.

Това се случва броени дни след като екоорганизации реагираха крайно остро срещу плановете за продажба на имота в непосредствена близост до плажа, в който попадат и защитени дюни. Омбудсманът Мая Манолова също излезе с препоръка, че търгът трябва да бъде прекратен.

Според нея става дума за защитена територия, на която природата е запазена в своя автентичен вид.

"Според нашата проверка и данните на Специализираната карта на морските плажове и на пясъчните дюни този имот попада в обхвата на Централен морски плаж "Градина" и част от него попада в пясъчните дюни", поясни омбудсманът.

Тя каза още, че Министерството на отбраната трябва да спре търга, насрочен за 4 септември.

"Настояваме за изясняване на статута на имота, защото той е обявен като частна общинска собственост, но може да се окаже, че е публична общинска собственост. Конституцията е категорична, че подобни имоти не трябва да се разпродават", категорична бе Манолова.

В днешното съобщението на МО обаче се твърди, че решението било взето въз основа на приключила проверка, разпоредена от Каракачанов.

По банков път ще бъдат възстановени сумите на участниците за закупени тръжни книжа и внесени депозити за участие в търга, уточняват от военното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови