Министърът на туризма поиска цените на чадърите и шезлонгите да бъдат намалени за летния сезон

OFFNews 11 март 2021 в 00:39 2303 0

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска концесионерите и наемателите на плажовете да намалят цените на чадърите и шезлонгите за сезон Лято 2021.

По време на извънредното положение миналата година, с промени в Закона за здравето, бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с минимум 50% - при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности. Продължаващата и задълбочаваща се криза, породена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните власти спрямо гражданите и бизнеса налагат подобен тип подпомагащи мерки да бъдат заложени и за летен сезон 2021 г., каза Николова по време на работна среща с представители на концесионерите.

Според нея е наложително да бъдат въведени законодателни промени през настоящата година както по отношение на концесионерите и наемателите на морски плажове, така и спрямо плажуващите, търпящи също финансови загуби от кризата.

Друга важна стъпка е концесионерите и наемателите да имат възможност да намалят цените на чадърите и шезлонгите, като самите те определят размера на намалението с оглед търсенето, отбеляза Николова.

Тя поясни, че в срок до 1.06.2021 г. или в срок от 10 дни от влизането в сила на съответния договор концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление на плажни принадлежности.

Вицепремиерът посочи още, че друга мярка, която следва да бъде повторена през настоящия летен сезон, е предоставянето на възможност на концесионерите и наемателите да разполагат с допълнителна търговска площ, която да е с максимален размер 4 на сто от площта на съответния морски плаж.

Предлагаме за всички концесионери и наематели предвиждането на краен срок за заплащане на концесионното им възнаграждение, съответно на наемната им цена, който да е различен от предвидения в договорите им – до 31.10.2021 г., заяви министърът.

Тя уточни, че изтеглянето на падежната дата в края на летния сезон е оправдано с оглед генерирането на приходи от посетителите на плажовете, което ще спомогне на концесионерите и наемателите да посрещнат своите финансови задължения.

Ще потърсим съдействие от здравното министерство и за въвеждане на противоепидемични мерки за ползване на морските плажове по време или след отмяна на епидемичната обстановка в България, особено през летния сезон на 2021 г., каза вицепремиерът.

По време на дискусията представителите на бранша поставиха въпроса за промяна в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри трябваше да е 20 метра. Те информираха, че вече са започнали записвания за Великден и посочиха, че ще е полезно за тях да имат повече яснота и конкретика за възможностите за пътувания около празника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови