Менда Стоянова: Правилото за болничните няма да важи при болно дете

От КНСБ обявиха стачна готовност заради решението на управляващите

OFFNews 15 ноември 2019 в 09:29 5483 5

Правилото първият ден от болничните да е за сметка на работника няма да важи при болно дете и трудова злополука. Това съобщи пред Нова телевизия председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

Вчера коалиционният съвет при премиера Борисов одобри пакет от мерки, с които се предлага първият ден от болничните да е за сметка на работещия. Работодателските организации приветстваха решението, тъй като според тях това щяло рязко да ограничи злоупотребите.

Според Менда Стоянова от подобни промени ще има два ефекта. Единият ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има общо намаляване на болничните. Вторият ще се получи при работодателите, които, така или иначе, плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични.

По думите ѝ предложението е "изкристализирало" в резултат на анализ, направен от работодателите след рязкото повишаване на болничните в последните години. При варианта първите три дни да се плащат от работодателя няма ефект, затова от управляващата коалиция са решили да разделят отговорността между работодателя и този, който получава болничните. 

Междувременно по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че синдикатите са в стачна готовност, заради предложението на управляващите първият ден от болничния да се плаща от работника. Според него идеята по този начин да пресекат практиката за взимане на фалшиви болнични няма как да бъде оправдана и няма да доведе до нищо добро.

„Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал”, каза Димитров. Според него тази мярка ще доведе и до това хората да взимат повече дни болничен, вместо три, каквато е обичайната практика сега.

Той обърна внимание и на друг аспект - изчисленията на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата. "Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да ѝ бъде платен? Около 10 пъти в годината тя взима болнични. Това означава да ѝ вземем горе-долу половин заплата на година, без да ѝ обясним защо. Това е скандално”, заяви президентът на КНСБ.

Според синдиката трите дни болнични трябва отново да се плащат от НОИ. От КНСБ искат среща с премиера, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

5

Georgi Gracata

15.11 2019 в 11:58

Назначенията на необразовани но послушни членове на ГЕРБ заемайки ръководни постове уж направиха структурни промени изгонвайки можещите и знаещи работници.Това е една от причините да се работи с нежелание прибавейки и ниското заплащане болничните се явяват изход да поработиш на село и си подсигуриш препитание.Хода е детските и безплатните градини ще създават социално напрежение.Защо на запад нашите цигани работят плашат си осигуровки,наем и децата им ходят с желание на училище?

23293

4

Стефан

15.11 2019 в 10:45

Значи всеки с инфаркт или инсулт, има самоотлъчка от работа.
И ако това е третият случай на закъснение за работа, е дисциплинарно уволнен.

Маце, не е достатъчно да си грозна или глупава, за да си държава. За да си държава ,трябва друго.

4040

3

jovo

15.11 2019 в 10:08

ГЕРБ преди 2 седмици спечелиха изборите, така че да не чувам оплакване. Само аплаузи и радостни възгласи ура!

6145

2

kokoten

15.11 2019 в 09:49

...поредната тъпотия...станаха безброй...а вие държите наглата,безмозъчна и проста Мутра да ви упрявлява....жал ми е за вас,нещастници....

8074

1

JustSoYouKnow

15.11 2019 в 09:36

Само да вметна, че хората с фалшиви болнични обикновено не си взимат 1 ден. Имаше един "майстор" дето си бачкаше в една фирма за строителни материали и като му изпадне работа си пуска 2 -3 седмици болничен и отива да бачка на сиво... Боли го, че първият ден няма да му е платен той е на работа за осигуровките общо взето ... и да закърпи времето между обекти... Но Менда и Бойко са го измислили хвала закърпиха я тая дупка