Медсестрите недоволни от предложеното увеличение на заплатите. Протестът им продължава

OFFNews Последна промяна на 10 април 2019 в 14:49 4051 0

Снимка OFFNews

Медицинските сестри не одобриха предложеното от правителството днес увеличение на стартовата им заплата. Кабинетът обяви, че тя ще стане 950 лева. Медицинските работници обаче настояват тя да е две минимални заплати или 1120 лева. Затова ще продължат всекидневния си протест.

стартовата заплата за всички медицински специалисти да е равна на две минимални работни заплати или 1120 лева. Те не са съгласни да се достигне само размерът по Колективен трудов договор от 950 лева, както посочва правителството, по повод отпуснатите 50 милиона лева за увеличение на заплатите им. Това коментира пред "Хоризонт" Мая Илиева, организатор на протеста на медицинските сестри в социалните мрежи:

"На всичкото отгоре се говори за медицински специалисти, главно, които са в болници, което не значи, че това ще обхване всички здравни специалисти. Има специалисти, които работят в детско-училищно здравеопазване, в домове за медико-социални грижи, в старчески домове, ДКЦ и в затвори, да не говорим, че на много места вече тази основна заплата е достигната - 950 лв. Там няма да има никакво увеличение. Затова ние държим на нашето искане от две минимални работни заплати за професията "здравен специалист" - рехабилитатори и фелдшерите, въобще не знам дали ще отидат само за заплати, както предишните 30 милиона - отпуснати", заяви един от организаторите - Мая Илиева - пред БНР.

Тя добави, че до планирания за 15 май национален протест демонстрациите по места ще продължат.

По-рано днес здравният министър и премиерът обявиха, че на МЗ ще бъдат отпуснати 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да се достигне минималната начална заплата, записана в Колективния трудов договор от 950 лева. Министър Ананиев обясни, че ще има и нова методика за разпределение на средствата за персонал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови