Увеличение - стартовата заплата на медсестрите става 950 лв. (обновена)

OFFNews Последна промяна на 10 април 2019 в 10:48 3746 1

Снимка Александра Маркарян

Около 50 милиона от бюджета ще бъдат заделени за увеличение на заплатите на протестиращите медицински сестри, обяви преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването, заяви министър-председателят.

Здравният министър Кирил Ананиев предложи Министерският съвет да приеме постановление за допълнителни разходи в размер до 50 млн. лв. С тези пари ще се увеличат разходите по диагностиката и лечението и осигуряването на медицинска помощ за специфични групи от населението, добави Ананиев.

С увеличението началните заплати, предвидени по Колективен трудов договор, ще станат 950 лв. за специалистите по здравни грижи, информира министърът.

До 15 май ще бъде готова методиката за формиране и разпределяне на разходите на персонал и това ще означава, че ще се знае какво е реалното разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения, каза още той.

Министерството на здравеопазването е направило задълбочен анализ на формирането и разпределението на разходите в лечебните заведения за болнична помощ. Анализът е показал, че има сериозни проблеми в разпределението на разходите за персонал. Тези допълни 50 млн. лева ще дадат реална възможност да се подобри методиката по формиране и разпределение на разходите за персонал, обясни министър Ананиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

1

Новак

10.04 2019 в 12:28

Тиквата стартира с раздаването на пари като кризисен PR. Истински се надявам, че този път номерата му няма да минат. Както е казал Линкълн - “Може да лъжеш част от народа през цялото време и целия народ известно време, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време”. Всъщност Тиквата доказа, че може да лъже през цялото време, но народа трябва да спре да вярва на дивотиите му.