МЕ: Промените в наредбата няма да попречат на изравнителните сметки

OFFNews 11 юни 2015 в 17:46 2595 0

Промените в Наредбата за топлоснабдяването, влезли в сила на 9 юни, няма да попречат на оформянето на изравнителните сметки за парното, категорични са от Министерството на енергетиката.

По-рано днес от топлинния счетоводител „Техем“ обявиха, че са били изненадани от новата наредба, влязла в сила преди дни, която трябва да се вземе предвид и при сегашното оформяне на изравнителните сметки.

Оттам предупредиха, че промените в наредбата може да доведат до увеличение на изравнителните сметки за някои абонати. Ако има разминаване между показанията на общия водомер и сбора от показанията на всички водомери, към сметките на абонатите със стари водомери или без водомери, както и тези, които не са осигурили достъп за годишния отчет, ще се добави не само разликата, но и по 140 литра на денонощие на ползвател, което прави по около 9 кубика на човек на месец, изчислиха от „Техем“.

От фирмата посочиха, че заради промените сметките ще се забавят с най-малко месец, и настояха промените да се вземат предвид от следващия отоплителен сезон.

Целта на промените в Наредбата за топлоснабдяването е да се постигне по-справедлив начин на изчисляване на изразходваните количества топла вода от страна на изрядните абонати, обясняват от министерството.

Досега разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните се начисляваше пропорционално върху сметките на всички абонати. С новите текстове при разлика в показанията разликата се разпределя само върху сметките на абонатите, които нямат прибори за измерване или техните прибори са с изтекъл срок на съответствие, допълват от ведомството.

Няма никакви основания за опасения, че промените в Наредбата ще създадат затруднения при изготвяне на изравнителните сметки от фирмите за топлинно счетоводство. След влизането в сила на промените в Наредбата за топлоснабдяване на 9.06.2015 г. новите изисквания ще бъдат прилагани само по отношение на изравнителните сметки, изготвени след тази дата, уверяват от министерството и подчертават, че няма промяна на начина на изработване на изравнителните сметки, а само при начина на начисляване на количеството на топла вода на неизрядните абонати.

По думите им са спазени всички законови срокове за обсъждане на промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!