Изненадващи промени в наредба вдигат част от сметките за топла вода

OFFNews 11 юни 2015 в 12:43 6547 1

Промени в Наредбата за топлоснабдяване може да увеличат изравнителните сметки за топла вода на потребителите без индивидуален водомер и тези, които не са осигурили достъп за годишен отчет.

Промените са били публикувани в Държавен вестник на 9 юни, влизат в сила от тази дата и трябва да се вземат предвид при изработването на изравнителните сметки за вече изминалия отоплителен сезон 2014/2015 г., обясниха от топлинния счетоводител „Техем“.

Според новата наредба ако има разминаване между показанията на общия водомер и сбора от показанията на всички отчетени водомери, на клиентите без индивидуален водомер, с повреден или стар водомер, с индивидуален водомер, но без пломба, и на клиентите, които не са осигурили достъп за годишния отчет ще бъдат начислени първо по 140 литра на денонощие на ползвател и отделно от това разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните водомери, но не повече от 280 литра на денонощие на човек. Това прави по около 9 кубика на човек на месец, обясняват от „Техем“.

Ако показанията на общия водомер пък са по-малки от сбора от показанията на всички индивидуални водомери, разликата ще се приспада само на абонатите с монтирани индивидуални водомери.

От „Техем“ предупреждават, че заради промените става изключително важно да се провери изправността на общия водомер, тъй като ако има проблем, сметките на клиентите без водомери ще бъдат значително по-високи, както и проверка на изправността на индивидуалните водомери.

11 800 клиенти не са осигурили достъп при отчитането на уредите и на двете регулярни дати, съобщиха топлинните счетоводители.

Изравнителните сметки трябва да бъдат изпратени на абонатите в София до 5 юли, а до 5 август има възможност за корекции и допълнителни отчети.

Заради изненадващата промяна в наредбата обаче изравнителните сметки ще се забавят с не по-малко от месец, като от „Техем“ подчертаха, че не могат да дадат точен срок за получаването им.

Ние настоявахме за промени в Наредбата за топлоснабдяването, но не точно за такива промени. Тези изменения не са съгласувани с нас по никакъв начин, посочи управителят на „Техем България“ Милена Стоянова.

Тя подчерта, че от фирмата ще поискат от Министерството на енергетиката да отложи влизането в сила на наредбата, така че тя да се взема предвид при изработването на изравнителните сметки за следващия отоплителен сезон.

„Техем“ обслужва 6834 сгради на територията на София, като до момента са готови изравнителните сметки на 4844 от тях.

26% от сградите ще имат да доплащат на топлофикацията, като 1559 от абонатите с готови изравнителни сметки ще получат сметки с до 10 лева по-високи от миналогодишните или дори без разлика от миналата, обясняват от фирмата, като уточняват, че нула лева за доплащане или възстановяване имат 250 сгради.

42% от сградите в София ще имат да получават пари от топлофикационното дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови