Манолова: Депутатите да решат дали ще работят за 30 банки или за 6,5 млн. българи

OFFNews Последна промяна на 01 април 2019 в 14:37 5118 2

Внесох промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които да променят баланса на интересите и правомощията, правото на защита между икономически силните и между гражданите.

Това каза омбудсманът Мая Манолова по БНТ. Тя бе категорична, че в момента законодателството в съдебната фаза е изцяло в интерес на монополните дружества, топлофикации, мобилни оператори и банки. Затова, с инициираните от нея промени се цели преди съдът да се произнесе и да издаде съответните заповеди за изпълнение по искане на монополист или на банка, да му бъдат предоставени всички договори и анекси, общи условия, между монополиста и гражданина, за да може да направи служебна проверки. Предложените текстове предвиждат това да става включително и в случаите, в които гражданинът не е възразил срещу неравноправна клауза - съдът да може да я обяви за нищожна. 

Манолова посочи, че сега само по извлечения на сметки длъжникът бива съден и започва разпродажба на неговото имущество.

Тя подчерта, че внася за четвърти път тези предложения, но този път на нейна страна и на страната на гражданите вече е и Европейската комисия, която предупреди България, че ако не промени своето законодателство и не защити гражданите срещу банките и монополите, ще търпи санкции. 

Изключително съм притеснена, че освен предложенията, които внесох, които изработихме, заедно с граждани, с адвокати, магистрати, с експерти, са внесени и други предложения, както се твърди, изготвени от Министерството на правосъдието, които на практика ще обезсмислят това законодателно усилие, които отново ще оставят и ножа, и хляба у банките, които ще имитират промяна, които ще излъжат хората и които в крайна сметка ще доведат до последващи санкции от ЕК, вече имуществени“, отбеляза омбудсманът.

Тя подчерта, че в момента в ръцете на народните представители е да защитят гражданите и че те трябва да избират за кого да работят, дали за 30 банки и за монополистите, или за 6,5 милиона български граждани.

И този път предупреждавам, че няма да оставя да се опитат да си измият ръцете с мен, отсече Манолова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3015

2

Ехо

01.04 2019 в 16:42

Ами, вместо депутатите, този въпрос отдавна е решен от несменяемите партийни върхушки! Депутатите, като техни пълномощници, само изпълняват! За това и няма да приемат предложенията на Манолова!

11009

1

случайно прочетох

01.04 2019 в 15:52

Браво на Манолова!