Маймуните се завърнаха в столичния зоопарк

OFFNews 07 октомври 2020 в 15:00 2203 2

Снимка БТА

Петдесетте маймуни в столичния зоопарк се завърнаха, след като бе обновен сектор "Примати", предаде БТА. 

Изградени са 14 нови външни заграждения, които са до 13 пъти по-големи от предишните. В тези заграждения има комбинация от съществуваща и нова растителност. Специално са докарани и бамбукови дървета, високи до 6-7 метра, съобщи директорът на зоопарка Добромир Бориславов. 

Маймуните имат съоръжения за катерене, за игра, за почивка, така че могат да прекарват времето си в среда близка до естествената им. 

На откриването присъстваха председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Герджиков заяви, че оттук нататък петдесетте маймуни от десет вида, с които разполага зоопаркът, ще се чувстват много по-добре в среда много по-близка до техните естествени местообитания.

Реконструкцията на сектор "Примати" е финансирана изцяло от Столичната община.

Тази година зоопаркът също изпитва трудности, свързани с пандемията от коронавируса. "Прави се всичко възможно и се взимат всички необходими противоепидемични мерки за безопасността, както на посетителите, така и на животните в зоопарка", каза председателят на СОС. Герджиков подчерта, че маймуните са най-податливи на коронавируса и на всички други вируси, разпространявани от хората.

"През следващите години предстои реконструкция и на други сектори в зоопарка. Има цялостна концепция за развитието на столичния зоопарк, който предвижда той да се превърне в модерна зоологическа градина със среда много близка до естествените местообитания на животните и разделена на сектори според континентите", каза още Елен Герджиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

07.10 2020 в 18:25

Е добре де, колко трябва да си объркан, за да кръстиш детето си Елен ?!

11529

1

borislavus1

07.10 2020 в 16:06

"Маймуните се завърнаха в столичния зоопарк".
Като прочетох заглавието и помислих, че депутатите са се завърнали на работа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!