Майчинството у нас е сред най-дългите в света

Парите за добавки и увеличението на пенсиите са гарантирани, казва социалният министър Гълъб Донев

OFFNews 13 септември 2021 в 09:37 5152 1

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени. Гарантирана е добавката от 120 лв. за октомври, ноември и декември и няма риск актуализацията на сумите за възрастни да не се случи през декември, защото са залегнали в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с бюджета за тази година.

Това обяви социалният служебен министър Гълъб Донев пред бТВ. Т.нар. инвалидни пенсии също ще бъдат чувствително увеличени, подчерта Гълъб Донев. Същото се отнася и за парите, които се получават при починал съпруг/съпруга.

"Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в КСО, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните", обясни Донев.

Министърът отговори на критиките, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет с аргумента, че са влезли в управлението със заявка за повишаване на доходите на хората от третата възраст. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Таванът на пенсиите ще засегне около 24 000 души, посочи Гълъб Донев и уточни, че все още има пенсионери с доходи под прага на бедността.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно, бе категоричен министърът.

"Действително у нас майчинството е едно от най-дългите в света – 410 дни", каза той по повод приетата актуализация на бюджета на ДОО, с която от 1 октомври обезщетението за втората година майчинство става 650 лв.

Бизнесът е бил подкрепен по мярката 60/40 за юни и юли със 120 млн. лв., като парите за август предстои да се преведат. Гълъб Донев добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!