Лъвов мост вече е пешеходна зона (снимки)

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2014 в 07:52 25639 18

Реконструираният Лъвов мост

Движението на кръговото кръстовище на Лъвов мост в София се пуска днес. Цялостната реконструкция на пътния участък между столичните булеварди "Мария Луиза" и "Сливница" приключи за 8 месеца.

"До края на седмицата трябва да пуснем цялото движение. Рано сутринта се пуска движението по кръга. Ще спрем за няколко дни движението по северния тунел, за да може да се положи последния пласт асфалт, така че до края на седмицата да завърши целият обект. Предстои да се сложат ограниченията в съответния стил на трамвайното трасе, за да няма инциденти с пешеходци. Помните, че тук минаваха автомобилите, а сега стана една прекрасна пешеходна зона. Изпълнителите се вместиха почти в първоначалния си график, въпреки сериозното забавяне и заради дъждовете и заради откритите археологически структури. Те не са загубени, напротив - експонирани са, така че да може всеки да ги види", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Изцяло ремонтиран е емблематичният столичен мост, като четирите лъва бяха реставрирани и поставени обратно на местата им.

Следващата година общината е планирала да ремонтира бул. "Мария Луиза" в участъка от Лъвов мост до Централните хали.

През кръстовището на Лъвов мост минават три вида транспорт – автомобилен, електротранспорт и метро. То е изградено на две нива, като горното представлява кръгово движение, пресичащо бул. "Сливница" и бул. "Княгиня Мария Луиза". На това ниво се запазва Лъвов мост, а кръгът се затваря с два допълнителни дъгообразни моста, почти симетрично разположени от двете страни на стария мост. Това позволява пътното движение да се изнесе по кръга, а по стария мост да се запази трамвайното движение. Под бул. "Княгиня Мария Луиза" са изградени два тунела.

Изцяло е подменена и инфраструктурата - подменен е водопровод, който е бил изграден през 1934 г. Изградени са и нови канализационни колектори, реконструиран е Дубльорът на Левия Владайски колектор. Превключени са съществуващите сградни отклонения и улични канали към новия колектор. Реконструирани са и топлопровод, електропреносна мрежа, улично осветление.

Лъвовият мост е консервиран и реставриран. Възстановена е оригиналната осветителна система с канделабри и ковани декоративни елементи. Консервирани и реставрирани са фигурите на четирите лъва. Оформено е ново озеленяване и парково пространство, в което са експонирани намерените при реконструкцията археологически структури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2014 в 16:32

Браво на софийската кметица.Чудя се колко милиона се наляха в това кръгово движение.Никъде не срещнах. И дали тия пари нямаше как да се дадат някъде в провинцията, че НЕ СЕ ЖИВЕЕ. и ТОГАВА СОФИЯНЦИ НЯМА ДА СЕ ПИТАТ ЗАЩО ОНИЯ ОТ ДОЛНИ ЛОМ ДЕТ ГРЪМНАХА СА РАБОТЕЛИ ЗА 250 ЛЕВА. Ами щот парите отиват в София - за щяло и нещяло. За градинки, за тротоарчета, за кръговите им движения...

03.11 2014 в 11:41

Честито за обновения мост! Не ми харесва, обаче организацията в кръговото движение. Да се постави светофар на кръгово движение - ок. Но нека да работи, тогава когато принципа не предимството не функционира. Идеята за преобразуването на редица кръстовища в кръгови участъци за движение се състои именно в това да се елиминират образуващите се задръствания от светофарни уредби. Нека светофарите да се активират в определени часове на деня или само при необходимост.

31.10 2014 в 16:32

Проблема не е в правенето - определено напоследък се прави и то много и както трябва. Ама пазенето - едновременно от гражданите и от полицията куца много сериозно.
Постоянно виждаме паркирани коли къде ли не , колко ли време ще отнеме преди и това да унищожим ? Първо някоя от тия огради ще бъде поломена от поредната катастрофа , после ненадейно някой ще намери че това е мега удобен паркинг , при това абсолютно безплатен - ако паркираш в зелената зона те извозват - на тротоара - не , виждал съм го дори пред НДК. За полицайте и общинарите думи нямам - лично пуснах сигнал за паркиране в калната "детска градинка" пред блок до нас. След Месец ме извикаха в младостката община да ми връчат "писмен отговор" и той беше - "Ми нашия колега минал от там , коли не видял паркирани". Нищо че отпреде е кална поляна, той колегата един месец не успял да мине покрай блока - бтв намира се на 3 сгради от самата община.
Накрая се ядосах и попитах - добре де , ако в момента сляза и кача колата си в хубавата ви градинка пред общината , какво ще ми направите? Отговора беше "ми най много да ви глобим за неправилно паркиране" ... оправия няма...
От тогава се отказах да помагам на българия, от тука само може да се избяга. Някой ден ще се оправи да , след смяна на 2-3 поколения. Ама не живея вечно да се боря с вятърни мелници цели поколения.

31.10 2014 в 14:43

За съжаление, ние, българите не сме научени да пазим. Макар че е създадено с нашите пари, подозирам, че го очаква участ подобна на новозакупените автобуси от градския транспорт, които неотдавна съобщиха, че са потрошени от вандали. Винаги ми е било чудно на кого му пречи красивото, подреденото, чистото...Дали на глупака, който издрасква за пореден път стените на жилищната кооперация с графити, след като хората са отделили от своите пари да ги почистят, дали на идиота, който хвърля фаса или опаковката от закуската си на улицата, мислейки си "Какво пък толкова, да не би само аз да замърсявам" или пък на местния хитрец, който в нощните часове краде капаци от газови уредби, автомобилни тасове или крушки от асансьорите и блоковото осветление. Не зная. Знам само, че много рядко красивото, подреденото и чистото издържат дълго в нашата страна. Кой знае защо имаме тенденцията да руш

31.10 2014 в 10:55

Браво на г-жа кметицата. Тя и екипа и са свършили страхотна работа и доказват, че нещата могат да се получават, когато се работи здраво и смислено. Благодарим и за добрата работа!

30.10 2014 в 21:12

Браво на г-жа Фандъкова! Никой не се е справял така добре, както го прави тази крехка но много силна жена.БРАВО. А сега пазете това защото е направено с вашите и моите пари и защото е красиво

30.10 2014 в 15:23

Което е хубаво, си е хубаво, поздравления за кметицата и всички, които са участвали в реализацията на проекта! Роден съм в района и мога да кажа, че никога не е било по-чисто, подредено и свежо! Дано да се запази!

30.10 2014 в 11:29

А дано разкарат сега проститутките от там, че вечерно време е нещо страшно.От там човек не може да мине пълно е със всякаква паплач, отрепки, наркомани,,крадци, мошеници, цигани, сводници, шаврантии!За резил смев цяла Европа, а имаме претенции да сме културна столица!

30.10 2014 в 11:17

Прав е човека за камерите, не знам доколко ще помогнат, ама трябва да се вземат някакви мерки. Тука гъмжи от "бежанци" от всякакъв тип и проститутки, също от всякакъв тип. Скоро пуснаха и ремонтираната част на Женския пазар, изглежда страхотно, но е пълна с отрепки... изобщо района между Халите, Лъвов мост и бул. Ботев е населен с измет.

30.10 2014 в 11:07

Ще мина скоро да го разгледам.

Дано мангалиите се смилят поне малко и не го осерат веднага...