Лъвов мост вече е пешеходна зона (снимки)

OFFNews 30 октомври 2014 в 07:52 26818 18

Реконструираният Лъвов мост

Движението на кръговото кръстовище на Лъвов мост в София се пуска днес. Цялостната реконструкция на пътния участък между столичните булеварди "Мария Луиза" и "Сливница" приключи за 8 месеца.

"До края на седмицата трябва да пуснем цялото движение. Рано сутринта се пуска движението по кръга. Ще спрем за няколко дни движението по северния тунел, за да може да се положи последния пласт асфалт, така че до края на седмицата да завърши целият обект. Предстои да се сложат ограниченията в съответния стил на трамвайното трасе, за да няма инциденти с пешеходци. Помните, че тук минаваха автомобилите, а сега стана една прекрасна пешеходна зона. Изпълнителите се вместиха почти в първоначалния си график, въпреки сериозното забавяне и заради дъждовете и заради откритите археологически структури. Те не са загубени, напротив - експонирани са, така че да може всеки да ги види", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Изцяло ремонтиран е емблематичният столичен мост, като четирите лъва бяха реставрирани и поставени обратно на местата им.

Следващата година общината е планирала да ремонтира бул. "Мария Луиза" в участъка от Лъвов мост до Централните хали.

През кръстовището на Лъвов мост минават три вида транспорт – автомобилен, електротранспорт и метро. То е изградено на две нива, като горното представлява кръгово движение, пресичащо бул. "Сливница" и бул. "Княгиня Мария Луиза". На това ниво се запазва Лъвов мост, а кръгът се затваря с два допълнителни дъгообразни моста, почти симетрично разположени от двете страни на стария мост. Това позволява пътното движение да се изнесе по кръга, а по стария мост да се запази трамвайното движение. Под бул. "Княгиня Мария Луиза" са изградени два тунела.

Изцяло е подменена и инфраструктурата - подменен е водопровод, който е бил изграден през 1934 г. Изградени са и нови канализационни колектори, реконструиран е Дубльорът на Левия Владайски колектор. Превключени са съществуващите сградни отклонения и улични канали към новия колектор. Реконструирани са и топлопровод, електропреносна мрежа, улично осветление.

Лъвовият мост е консервиран и реставриран. Възстановена е оригиналната осветителна система с канделабри и ковани декоративни елементи. Консервирани и реставрирани са фигурите на четирите лъва. Оформено е ново озеленяване и парково пространство, в което са експонирани намерените при реконструкцията археологически структури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!